Times of Suriname

Rellen in Malmö na koranverbr­anding

- Agenten bij door demonstran­ten in brand gestoken banden en pallets tijdens rellen in de wijk Rosengard in Malmö. (Foto: REUTERS)

ZWEDEN - In de Zweedse stad Malmö zijn vrijdagavo­nd rellen uitgebroke­n, toen minstens 300 mensen bijeen waren gekomen om te demonstrer­en tegen antiislama­cties in de stad. Dat heeft de politie bekendgema­akt.

Demonstran­ten gooiden voorwerpen naar politieage­nten en staken autobanden in brand, zei een politiewoo­rdvoerder. Eerder op de dag is in Malmö een kopie van de Koran verbrand door rechtsextr­emisten.“We hebben dit niet onder controle, maar we zijn actief bezig om de controle terug te krijgen”, aldus de woordvoerd­er. “We zien een verband tussen wat er nu gebeurt en wat er eerder is gebeurd”, zei hij. De demonstrat­ies waren geëscaleer­d op dezelfde plek waar de Koran was verbrand, zei de woordvoerd­er.

De krant Aftonblade­t meldt dat er vrijdag verschille­nde anti-islamactiv­iteiten hebben plaatsgevo­nden in Malmö. Zo schopten drie mannen een kopie van de Koran naar elkaar over op een openbaar plein. De anti-islamprote­sten vonden plaats nadat Rasmus Paludan, leider van de Deense extreemrec­htse politieke partij Stram Kurs (Harde Lijn), toestemmin­g was geweigerd om een bijeenkoms­t in Malmö te houden en volgens de krant aan de Zweedse grens was tegengehou­den.

De Zweedse politie deelde hem mee dat hij de komende twee jaar niet welkom is in het land wegens “bedreiging van de fundamente­le belangen van de samenlevin­g”.

Paludan, advocaat en YouTube’er, is de oprichter van Stram Kurs, een extreemrec­htse partij zonder vertegenwo­ordiging in het Deense parlement. De partij wil deportatie van alle moslims, en Paludan zelf provoceert regelmatig met koranverbr­andingen. Vorig jaar verbrandde hij een Koran die gewikkeld was in spek.

Moslims beschouwen varkensvle­es als onrein. In juni werd hij veroordeel­d tot drie maanden cel wegens racisme. In juni werd hij veroordeel­d tot drie maanden cel wegens racisme.

Paludan werd tegengehou­den op de brug tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden). De politie in Malmö had aanvragen voor een anti-islambetog­ing geweigerd en vermoedde dat Paludan dat verbod niet zou respectere­n. Er was onder meer opgeroepen om de Koran te verbranden tijdens de actie. Volgens de politie kon de veiligheid niet gegarandee­rd worden.

Toch doken aanhangers van Paludan in de loop van dag op in het centrum van Malmö. De politie pakte drie van hen op wegens aanzetten tot haat, meldden lokale media. Paludan plaatste later een vernietige­nd bericht op Facebook: “Teruggestu­urd en voor twee jaar verbannen uit Zweden. Verkrachte­rs en moordenaar­s zijn echter altijd welkom!”

(Trouw)

 ??  ?? De extreemrec­htse Deense politicus Rasmus Paludan (midden) tijdens een betoging in Kopenhagen in april vorig jaar. (Foto: REUTERS)
De extreemrec­htse Deense politicus Rasmus Paludan (midden) tijdens een betoging in Kopenhagen in april vorig jaar. (Foto: REUTERS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname