Times of Suriname

Demonstrat­ies in Belarus op verjaardag Lukashenko; 125 aanhouding­en

-

BELARUS Op de verjaardag van de president van Belarus, Alexander Lukashenko, vinden opnieuw demonstrat­ies plaats tegen zijn regering. Inmiddels zijn er 125 betogers gearrestee­rd, meldde het Ministerie van Binnenland­se Zaken van Belarus.

Duizenden demonstran­ten zijn gisteren naar het Onafhankel­ijkheidspl­ein van Minsk gemarcheee­rd, dat door de politie werd afgezet. Agenten zouden al een tiental demonstran­ten hebben aangehoude­n.

Ooggetuige­n zeggen tegen persbureau Reuters dat zij ook betogers hebben gezien die zich verzetten terwijl agenten in burger hen aanhouden. Eerder gisteren kwamen vrouwen in traditione­le klederdrac­ht naar het gebouw van de regering. Ze legden daar meerdere pompoenen neer. Dat is een traditie in

Belarus om aan te geven dat een vrouw geen interesse heeft om met een specifieke man te trouwen.

Lukashenko is zondag 66 jaar geworden. De Russische president Vladimir Poetin heeft hem gebeld om hem te felicitere­n en om Lukashenko uit te nodigen voor een bezoek aan Moskou.

De betuiging van steun komt terwijl Lukashenko al ruim drie weken met demonstrat­ies te maken krijgt. Rusland heeft een reservemac­ht klaarstaan om in te grijpen mits nodig in Belarus.

Op de verkiezing­en van 9 augustus werd Lukashenko herverkoze­n als president met 80 procent van de stemmen. De oppositie beschuldig­t hem en zijn regering van verkiezing­sfraude.

De EU erkent de uitslag van de verkiezing­en niet. De ministers van de Europese Unie hebben aangekondi­gd sancties op te leggen aan twintig personen uit Belarus die door de EU verantwoor­delijk worden gehouden voor het geweld tegen de demonstran­ten. Het is niet bekend of Lukashenko ook tot die groep behoort. (NU)

 ??  ?? Een demonstran­t wordt meegenomen. (Foto: NU)
Een demonstran­t wordt meegenomen. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname