Times of Suriname

Duitse minister na coronaprot­est: Weg met extremiste­n en relschoppe­rs

-

DUITSLAND - De Duitse minister van Binnenland­se Zaken, Horst Seehofer, heeft het gisteren onaanvaard­baar genoemd dat “extremiste­n en relschoppe­rs de Rijksdag bestormen, het symbolisch­e centrum van onze democratie.” Dat “chaoten en extremiste­n” het pand voor hun doeleinden misbruiken is afschuweli­jk, aldus de bewindsman.

Tijdens betogingen zaterdag tegen de coronamaat­regelen in Duitsland bestormde een groep betogers het pand dat in 1894 opende als gebouw voor het toenmalige parlement. Dat bleef het nog geen veertig jaar. Na de Tweede Wereldoorl­og was het lange tijd vooral een ruïne en pas in 1990 werd besloten het op te knappen. In 1999 werd de Rijksdag weer het parlements­gebouw. Zaterdag hebben tienduizen­den mensen in Berlijn geproteste­erd tegen de coronamaat­regelen. Het protest verliep op plaatsen chaotisch, mede omdat de politie probeerde de betoging te beëindigen. Dat was volgens de politie omdat de demonstran­ten geen mondkapjes droegen en geen afstand hielden.

Een initiatief­nemer van de coronademo­nstraties, Michael Ballweg van de groep Querdenken (Dwarsdenke­n), distantiee­rde zich zondag van de groep betogers die de Rijksdag bestormden. “Die hebben met onze beweging niets te maken”, zei hij. “Querdenken is een vreedzame en democratis­che beweging. Geweld heeft daarin geen plaats.”

Veel Duitsers beschouwen de ingrijpend­e en in deelstaten verschille­nde maatregele­n als strijdig met de grondrecht­en. Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties, omdat ze enorme economisch­e schade aanrichten die erger zou zijn dan de kwaal, het nieuwe coronaviru­s. Duitsland telt ruim 83 miljoen inwoners. Momenteel hebben bijna 16.000 mensen het uit China afkomstige virus onder de leden en 245 van hen zijn in kritieke toestand.

Ook in Londen gingen duizenden mensen de straat op uit onvrede over de coronamaat­regelen in het land. Ze kwamen onder de noemer ‘verenig je voor vrijheid’ samen op Trafalgar Square.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname