Times of Suriname

Kristoff grijpt rit en geel in regenachti­g Nice

-

WIELRENNEN - De eerste etappe van de Tour de France is een prooi geworden voor Alexander Kristoff. De renner van UAE Team Emirates was in Nice de snelste in de massasprin­t na een regenachti­ge openingsri­t. Het is meteen een dubbelslag: Kristoff is ook de eerste drager van de gele trui. Cees Bol (Team Sunweb) kwam dichtbij, maar eindigde als derde.

Bij het signaal voor de officiële start was de eerste aanvalspog­ing direct de juiste. Fabien Grellier reed weg en kreeg Cyriel Gautier en Michael Schär mee in de rit van ruim 156 kilometer. De drie reden ongeveer honderd kilometer voor het peloton uit, maar vlak na de top van de tweede en laatste beklimming werd Schär als laatste van de drie vluchters gegrepen.

Vlak daarna stokte het tempo in het peloton. Vanwege de gladde wegen rond Nice door de regenval en de vele valpartije­n (van onder andere Caleb Ewan, Pavel Sivakov, Julian Alaphilipp­e en Robert

Gesink) die daarop volgden, besloot het peloton, onder aanvoering van JumboVisma­renner Tony Martin, om het rustig aan te doen.

Pas in de laatste twintig kilometer ging het tempo weer de lucht in. Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale) probeerde het nog even solo, maar ook hij kon de verwachte massasprin­t niet voorkomen. In een moordend tempo ging een compact peloton de laatste kilometers in.

De tijden voor het algemeen klassement werden opgemeten op drie kilometer van de finish en vlak na dat punt was er weer veel massale valpartij. Een kleine groep met vooral sprinters- ging sprinten om de dagzege en de eerste gele trui. In de sprint was Kristoff met afstand de sterkste. Wereldkamp­ioen Mads Pedersen werd tweede, Bol knap derde. Sam Bennett eindigde als vierde, Peter Sagan kwam als vijfde over de streep in Nice.

“Ik ben 33 jaar en heb vier kinderen. En desondanks blijf ik winnen in de grootste wielerkoer­s op aarde”, zei Kristoff over zijn zege. “Ik ben trots, dit kon niet beter. Ik ben best verrast dat ik hier win, al wist ik dat het mogelijk was. Maar in het algemeen, verlies je veel vaker dan dat je wint. Ik ga er van genieten.”

Cees Bol was voor hem een ‘mooie leadout’, omdat de Nederlande­r de sprint te vroeg aanging. “Het gevoel in de trainingen was al goed en dat wordt hier bevestigd. Dit geeft vertrouwen dat er nog meer mogelijk is.” De groene trui als beste sprinter na drie weken? “Ik weet het niet. Ik ben twee keer tweede geweest in het puntenklas­sement maar altijd op ruime afstand van Sagan.”

De Noor begint als klassement­sleider in het geel aan de tweede etappe, ook rond Nice. Het parkoers is dan echter een stuk zwaarder met onder andere twee beklimming­en van de eerste categorie. Dan zullen waarschijn­lijk de toppers voor het klassement uit hun schulp komen. (AD)

 ??  ?? De dolblije Alexander Kristoff won de eerste etappe van de Tour de France.
(Foto: The Guardian)
De dolblije Alexander Kristoff won de eerste etappe van de Tour de France. (Foto: The Guardian)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname