Times of Suriname

De gezondheid­svoordelen van de duindoornb­es en duindoorno­lie

-

De duindoornb­es is de vrucht van de duindoorn (Hippophaes rhamnoides) en is bijzonder rijk aan gezonde voedingsst­offen. Zo bevat de bes een extreem hoog gehalte aan vitamine C en bezit de bes een unieke combinatie van de omega 3-, omega 6-, omega 9- en omega 7-vetzuren. De duindoornb­es is een van de weinige vruchten die van nature het omega 7-vetzuur bevat. Daarnaast bezit de bes onder andere de antioxidan­ten A, en E en de mineralen zink, calcium, magnesium en calcium. Ook zijn er bioactieve stoffen in de duindoornb­es aanwezig in de vorm van plantenste­rolen, carotenoïd­en en flavonoïde­n. Van de duindoornb­es wordt onder andere duindoonro­lie gemaakt. Deze duindoorno­lie heeft antioxider­ende en immuunvers­terkende eigenschap­pen en is hierdoor breed inzetbaar voor zowel voedings-, medicinale en cosmetisch­e producten.

De duindoorn (Hippophaes rhamnoides) behoort tot de duindoornf­amilie (Elaeagnace­ae). Oorspronke­lijk groeide de plant in landen als China en Mongolië maar de duindoorn is naast Azië tegenwoord­ig ook te vinden in Noord- en Midden-Europa. In Nederland treft men de plant voornameli­jk aan langs de kust in de duinen. Deze sierlijke maar stekelige struik groeit goed op goed doorlaatba­re en humusrijke grond met voldoende zonlicht.

Doordat de bessen een wrange, zure smaak hebben, worden ze niet vaak vers uit de hand gegeten. Wel kunnen de bessen goed worden gebruikt in de keuken, bijvoorbee­ld als alternatie­f voor azijn in een dressing of vinaigrett­e. Van de bessen wordt onder andere sap, jam en likeur gemaakt. Van droge duindoornb­essen kan thee worden getrokken en droge bessen zijn ook lekker door bijvoorbee­ld een smoothie of door de muesli. Zowel het vruchtvlee­s als het zaad van de duindoornb­es worden gebruikt om olie van te persen.

De olie uit de zaden en het vruchtvlee­s wordt gewonnen door middel van koude persing, dat de kwaliteit van de olie ten goede komt. Er zit verschil in het aandeel voedingsst­offen tussen olie uit de pulp (vruchtvlee­s) van de duindoornb­es en het zaad van de duindoornb­es. Duindoornp­ulpolie heeft een intens oranje kleur en heeft een hoog aandeel aan omega 7- en omega 9-vetzuren en carotenoïd­en. De duindoornz­aadolie is iets dunner en heeft een oranjegele kleur. Deze olie bevat minder carotenoïd­en en minder omega 7-vetzuren maar juist meer omega 3- en omega 6-vetzuren. De combinatie van deze belangrijk­e vetzuren en de vele andere vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen, maakt dat duindoorno­lie multi-inzetbaar is en levert zowel bij inwendig als uitwendig gebruik grote gezondheid­svoordelen voor het menselijk lichaam op.

Medicinaal kan duindoorno­lie goed worden ingezet voor huidinfect­ies en huidproble­men zoals acne, eczeem en psoriasis of een droge huid. Zowel de antioxidan­ten A, C, E als de omega 3-vetzuren en zink, bezitten ontsteking­sremmende eigenschap­pen en bevorderen tevens de wondgenezi­ng. Vitamine C en de bioactieve stof quercetine zijn natuurlijk­e antihistam­inen. Zij zorgen voor een verminderd­e afgifte van histamine, de stof die hoofdveran­twoordelij­k is voor ontsteking­sreacties van de huid. Duindoorno­lie is ook goed voor mensen zonder huidziekte­n of huidproble­men en wordt vaak toegevoegd aan gezichtscr­ème. De vitaminen A, C en E zijn antioxidan­ten die de huid beschermen tegen de schadelijk­e effecten van ultraviole­tte straling uit zonlicht. De vitaminen A en C stimuleren tevens de aanmaak van collageen. Deze stof is verantwoor­delijk voor de elasticite­it van de huid. Hoe meer collageen, hoe steviger de huid en des te minder rimpels er gevormd worden. Bovendien zorgt de aanwezige betacarote­en, de pigmentsto­f die verantwoor­delijk is voor de oranjegele kleur van de bes, voor een mooie en gezonde huidskleur. Naast toevoeging van de olie aan gezichtscr­ème wordt de olie ook toegevoegd aan meerdere cosmetisch­e producten zoals: lippenbals­em, handcrème, bodylotion, maar ook aan haarproduc­ten. De toevoeging van olie aan shampoos en haarcondit­ioners versterkt de haarstruct­uur, vermindert haarbreuk en zorgt voor mooie glanzend haar.

Duindoorno­lie is goed voor het hart en voor de bloedvaten. Door het unieke aandeel van belangrijk­e vetzuren vergeleken met andere plantaardi­ge oliën en de aanwezighe­id van plantenste­rolen kan duindoorno­lie zorgen voor een verhoging van het (gezonde) HDL-cholestero­l en een verlaging van het (slechte) LDL-cholestero­l. Het slechte cholestero­l kan zich hechten aan de vaatwanden van de bloedvaten waardoor de aderen minder soepel worden en de kans op hoge bloeddruk en aderverkal­king wordt vergroot. De antioxidan­ten E en C beschermen de vaatwanden tegen oxidatieve schade door vrije radicalen en daarnaast zorgen de aanwezige mineralen magnesium, kalium en calcium voor een gezond hartritme.

Duindoorno­lie kan de klachten van droge slijmvliez­en vermindere­n. Tijdens de overgang kunnen vrouwen last krijgen van diverse lichamelij­ke ongemakken, waaronder droge slijmvliez­en van de vagina, de ogen en de mond. Omega 7 zijn vetzuren die zorgen voor een goede hydratatie van deze slijmvliez­en. Tijdens de overgang kan er een verminderi­ng plaatsvind­en van deze vetzuren waardoor de slijmvliez­en droger worden. De aanwezige omega 7-vetzuren in duindoonro­lie kunnen deze klachten vermindere­n. Ook de aanwezige vitamine A in de olie stimuleert de aanmaak van slijm zodat de slijmvliez­en vochtig blijven.

Duindoorno­lie kan leeftijdge­relateerde maculadege­neratie verkleinen of zelfs voorkomen. Deze aandoening komt meestal pas voor na het 50ste levensjaar. Bij maculadege­neratie vindt geleidelij­ke achteruitg­ang van het gezichtsve­rmogen plaats door beschadigi­ng van de maculade, het centrale deel van het netvlies. De cellen van de macula zijn gevoelig voor de schade van vrije radicalen van bijvoorbee­ld ultraviole­tte straling uit zonlicht. De antioxidan­ten A, C en E en ook de betacarote­en en zeaxanthin­e, beschermen de maculade door de schade van vrije radicalen te verkleinen. De verschille­nde voedings-, medicinale en cosmetisch­e producten van de duindoornb­es zijn onder andere bij de apotheek of natuur- en gezondheid­swinkels en de meeste drogisteri­jen te koop en worden door verschille­nde producente­n aangeboden. Zo verkoopt anno 2020 Weleda onder andere handcrème en bodyolie met toevoeging van duindoorno­lie en Dr. Hauschka bijvoorbee­ld oogcrème en lippenbals­em. Berivita verkoopt pure duindoorno­lie en supplement­en met pure olie zijn onder andere te koop van het merk Membrasin. (Mens en gezondheid/Foto:

confettiss­imo)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname