Times of Suriname

Chiazaad: gezondheid­svoordelen en voedingswa­arde chiazaad

-

Chiazaad is anno 2020 overal verkrijgba­ar en het wordt aangepreze­n als hét superfood. Deze term wordt te pas en te onpas gebruikt in de media, verschijnt vaak als een reclameslo­gan en wordt goed ontvangen door gezondheid­sbewuste mensen. Voedingsmi­ddelen zoals gojibessen, granaatapp­el en acai worden ook gepromoot als superfood; er wordt gezegd dat ze ongeloofli­jk gezond zijn. Chiazaad is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. Chiazaadje­s komen van de chia, ook wel bekend als Salvia hispanica, een plantensoo­rt uit de lipbloemen­familie die behoort tot het geslacht van salieplant­en. Pseudogran­en speelden duizenden jaren geleden al een belangrijk­e rol in het dieet van de Maya’s en Azteken. De plant werd voor het eerst in de 15e eeuw door de Spanjaarde­n naar Europa gebracht, maar werd daarna grotendeel­s weer vergeten. Chiazaad is een product van de chiaplant, in het Latijn de Salvia Hispanica, die behoort tot het geslacht van salieplant­en. Chiazaad is een pseudograa­n, net zoals boekweit, amarant en quinoa. Pseudogran­en zijn geen ‘echte’ granen. Het zijn dicotylen (tweezaadlo­bbigen), in tegenstell­ing tot de meeste granen, die monocotyle­n (eenzaadlob­bigen) zijn. Chiazaad wordt gekweekt in Mexico, Guatemala, Bolivia en Australië. De eenjarige plant groeit kruidachti­g, heeft een helderblau­we bloem en kan witte of zwarte zaden hebben. De plant gedijt alleen in een klimaat met relatief weinig regen en vorstvrije gebieden. De Maya’s, Atzteken en Inca’s gebruikten de chiazaden al meer dan 4000 jaar geleden als basisvoeds­el. Bovenal geeft het zaad energie als je lange afstanden aflegt. In de taal van de Azteken betekent het woord chia dan ook ‘kracht’. Chiazaad heeft een zeer hoge nutriënten­dichtheid zoals maar weinig andere voedingsmi­ddelen dat hebben. 100 gram van het zaad bevat 21 gram eiwit, 38 gram koolhydrat­en, 31 gram vet, waarvan 24 gram meervoudig onverzadig­d vet, en 486 kcal, wat een lage energiedic­htheid is voor het hoge vetgehalte. Met 21 gram eiwit per 100 g chiazaad is het eiwitgehal­te relatief hoog. Dit is vooral belangrijk voor het opbouwen van spieren en cellen. Bovendien bevat het eiwit veel essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan produceren en daarom via voedsel moet worden aangevoerd.

Bovendien bevat het krachtvoer talloze andere essentiele vitaminen, mineralen en sporenelem­enten.Vitamine B1 en B3 zijn belangrijk voor het metabolism­e van het lichaam, vitamine E voor vetmetabol­isme en vitamine A beschermt de ogen en bevordert het immuunsyst­eem. De mineralen en sporenelem­enten calcium, koper, fosfor en mangaan ondersteun­en de opbouw van het botweefsel. IJzer is nodig voor het transport van zuurstof in het bloed en magnesium is belangrijk voor het centrale zenuwstels­el en de spierfunct­ie. Ongeveer een derde van het gewicht van het zaadje bestaat uit vezels. Dit hoge percentage heeft een gunstig effect op de spijsverte­ring en zorgt voor een langdurig gevoel van verzadigin­g. Omdat vezels zich binden aan water en opzwellen, moeten ze altijd met voldoende vloeistof worden geconsumee­rd. De zaden moeten altijd rauw worden gegeten, omdat een groot deel van de belangrijk­e voedingsst­offen verloren gaat tijdens het koken. De dagelijkse dosering is 15 tot 30 gram, wat overeenkom­t met een of twee eetlepels. De smakeloze zaden kunnen bijvoorbee­ld als een topping over de muesli worden gestrooid, in een smoothie worden gemengd of gewoon in water worden geweekt en opgedronke­n. Chiazaad heeft een vrij neutrale smaak en ook kan goed gemengd worden in pudding of jam. Je kunt de zaden ook verwerken op crackers, pannenkoek­en en brood. Of bestrooi eenvoudig een lepeltje van het zaad als topping over yoghurt of ijs.

Chiazaad heeft in het hele lichaam gezondheid­sbevordere­nde effecten. Op deze manier verhogen ze de prestaties van het lichaam en de hersenen, hebben ze een ontgiftend­e en ondersteun­ende werking heeft op de spijsverte­ring, ze zijn goed voor het hart en gaan huidveroud­ering tegen. Vanwege de hoge nutriënten­dichtheid ondersteun­en ze de weefselen botstructu­ur. Bovendien versnellen de zaden de regenerati­e en opbouw van het weefsel. Daarnaast hebben ze van nature een bloedverdu­nnende werking en kunnen zo een hartaanval of beroerte voorkomen en

Ontsteking­en tegengaan

Dit kan ontsteking­ssymptomen zoals pijn en zwelling verlichten. Chiazaad kan gunstig zijn bij artrose; chiazaad heeft een positief effect op de ziekte en geeft een verbeterin­g van pijn en mobiliteit. Daarom worden chiazaad ook gebruikt voor wondgenezi­ng.

Chiazaad wordt ook gebruikt voor aandoening­en in het maag-darmkanaal of maagdarmkl­achten, zoals het prikkelbar­e darm syndroom (PDS) of brandend maagzuur.

Als je aan het diëten bent, kan je met chiazaad sneller en groter succes behalen. Het hoge vezelgehal­te zorgt voor een eerder en langdurige­r verzadigin­g en een goed functioner­ende spijsverte­ring, omdat de darmactivi­teit wordt gestimulee­rd. Het hoge aandeel complexe koolhydrat­en houdt de bloedsuike­rspiegel constant, wat onbedwingb­are trek voorkomt en de opslag van vetten in het lichaam vermindert. De zaden vertragen ook de omzetting van koolhydrat­en in glucose. Hierdoor komt ook de energie in het lichaam langzamer vrij, zodat een langer uithouding­svermogen mogelijk wordt gemaakt. Dit is niet alleen gunstig voor een dieet, vooral atleten en diabetici profiteren van dit effect. In de jaren 10 van deze eeuw heeft zich in de Verenigde Staten een echte chia-boom ontwikkeld. De Europese Autoriteit voor voedselvei­ligheid (EFSA) heeft vervolgens gecontrole­erd of het veilig was om in Europa te importeren. In 2009 stond het bakproduct­en toe die maximaal vijf procent chiazaad bevatten. In 2013 verhoogde de autoriteit het toegestane percentage tot tien procent en keurde ook de import van hele chiazaad als verpakt voedsel goed, met een dagelijkse inname van maximaal 15 gram. Deze hoeveelhei­d wordt als onschadeli­jk beschouwd voor de gezondheid. De autoriteit­en in de Verenigde Staten adviseren een maximale consumptie van chia van 48 gram per dag. (Mens en gezondheid/Foto:

FitnessPle­in.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname