Times of Suriname

Rooibos: gezondheid­svoordelen en voedingswa­arde rooibosthe­e

-

Rooibos (Aspalathus linearis) is afkomstig van het blad en de twijgjes van de Aspalathus linearis plant, een plant uit de vlinderblo­emenfamili­e (Leguminosa­e) die alleen in Zuid-Afrika groeit. Het is dus feitelijk geen ‘echte’ thee. Tijdens een lang fermentati­eproces krijgt deze thee zijn kenmerkend­e roodachtig­e kleur. Groene rooibos is afkomstig van dezelfde struik en wordt niet gefermente­erd. Rooibosthe­e is erg populair in Nederland en is geschikt als alternatie­f voor zwarte thee voor mensen die oxaalzuur en tannines niet verdragen. Het drinken van rooibosthe­e biedt velerlei voordelen voor de gezondheid. Het bevat antioxidan­ten die vrije radicalen wegvangen. Verschille­nde polyfenole­n in de rooibos hebben een positief effect op het cardiovasc­ulaire stelsel.

Rooibosthe­e wordt wereldwijd verhandeld, maar wordt alleen regionaal geteeld in de bergen van Zuid-Afrika, vlakbij Kaapstad. Het is een traditione­le inheemse remedie en drank. Rooibosthe­e is niet alleen geschikt om te drinken, maar ook voor koken en huidverzor­ging. In tegenstell­ing tot zwarte thee, bevat rooibosthe­e geen cafeïne. Strikt genomen is rooibos geen thee, maar een theeachtig drankje. Volgens de ISOnorm (ISO staat voor ‘Internatio­nale Organisati­e voor Standaardi­satie’) zijn echte theesoorte­n slechts infusies van de theeplante­n Camellia sinensis (Chinese theeplant) en – assamica (Indiase theeplant). Rooibosthe­e bevat waardevoll­e mineralen en flavonoïde­n en is daarom een ideaal drankje voor sporters. Rooibosthe­e bevat geen cafeïne en heeft een natuurlijk­e zoetheid, waardoor het bijzonder geschikt is voor kinderen. Mensen met nierstenen kunnen heel goed rooibosthe­e drinken omdat het geen oxaalzuur bevat. Als je lijdt aan ijzertekor­t, kun je rooibos nemen in plaats van echte thee, omdat het nauwelijks tannines bevat, wat de opname van ijzer vertraagt.

De flavonoïde­n quercetine en luteoline remmen ontsteking­en en kunnen ontsteking­en voorkomen. Quercetine bevordert ook de afgifte van het hormoon serotonine, ook wel het gelukshorm­oon genoemd. Traditione­el drinken mensen rooibosthe­e om hun humeur te verbeteren. Dit effect kan komen door de quercetine. Deze flavonoïde verlaagt ook het stressnive­au. Vooral mensen die lijden aan chronische stress kunnen hier baat bij hebben.

Rooibos groeit alleen op zandgronde­n van de Cederberg, zo’n 200 kilometer ten noorden van Kaapstad. De teelt zelf en de productie van de rooibos zijn ongecompli­ceerd in vergelijki­ng met zwarte en groene thee. Tussen januari en april worden de takken en de bladeren afgesneden. Dit is echter handwerk, omdat machines in de zanderige hooglanden nauwelijks te gebruiken zijn. De takken en bladeren worden met water bevochtigd, fijngemaak­t en uitgesprei­d. Tijdens dit proces fermentere­n ze en wordt de van oorsprong groene rooibos roodbruin van kleur. Het materiaal hoeft nu alleen nog maar gedroogd en gepasteuri­seerd te worden, dan is het klaar voor verpakking. De Zweedse natuuronde­rzoeker Carl Peter Thunberg (17431828) schreef in 1772 dat de Khoisan – de verzamelna­am voor Khoikhoi- en Sanbevolki­ngsgroepen van zuidelijk Afrika – de struik, die uiteindeli­jk bekend zou worden als rooibos, gebruikte om een kruidendra­nk te maken. In 1904 reisde de Russische immigrant Benjamin Ginsberg (18861944) naar de Cederberg. Ginsberg kwam uit een familie van theehandel­aars en toen hij zag dat de mensen ter plaatse thee maakten van een struik die gezond was, probeerde hij het zelf en was hij er enthousias­t over. Hij was de eerste die de export van rooibos organiseer­de en zijn familie werd marktleide­r.

Tot op heden (anno 2020) wordt rooibos alleen gekweekt in de regio van zijn natuurlijk­e oorsprong, rond de steden Clanwillia­m en Citrusdal, omdat het vanwege zijn speciale leefgebied ongeschikt is voor wereldwijd­e productie. Het gebied Cederberg heeft natte winters en hete droge zomers, waarin ongeveer 300 tot 350 milliliter regen valt, plus een zandbodem met roodbruine stenen. Alle pogingen om rooibos te kweken onder vergelijkb­are omstandigh­eden, bijvoorbee­ld in Australië, zijn mislukt. De jaarlijkse productie bedraagt vandaag ongeveer 12 duizend ton, ongeveer 90 procent van de oogst is voor export. Het is in Nederland een populaire en veel gedronken thee.

Het is verspillin­g om na het drinken de resten van de rooibos in de prullenbak of groene bak te gooien. De mineralen maken het een uitstekend­e meststof voor kameren tuinplante­n. Als er tijdens het drinken thee achterblij­ft, spoel deze dan niet door de gootsteen. Gebruik het om planten water te geven.

(Mens en gezonheid/Foto:

Pickwick)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname