Times of Suriname

Psyllium: gezondheid­svoordelen en bijwerking­en van vlozaad

-

Psyllium of psylliumve­zel, ook wel bekend als vlozaad, is een product dat bestaat uit de zaadhuiden van de zaden van de plantensoo­rten Plantago ovata of Plantago afra van het geslacht Weegbree. Ze kunnen zowel voor therapeuti­sche doeleinden als voedsel worden gebruikt. Psyllium maakt de ontlasting zachter, wat ervoor zorgt dat de stoelgang soepeler gaat. Psyllium wordt gebruikt bij obstipatie, aambeien en anusscheur­tjes. Psyllium of vlozaad betreft de zaadhuiden van de zaden van de plantensoo­rten Plantago ovata of Plantago afra. Vlozaad bevat een hoog gehalte aan slijmstoff­en (10 – 30 procent) met suikers zoals galactose (ook wel bekend als aldohexose­en) en rhamnose en vette olie. De zaadhuiden leveren oliën, eiwitten en iridoïde glycosiden (bitterstof­fen). De slijmstoff­en zijn bepalend voor het medicinale effect. Eenmaal in de darm binden ze water en zwellen ze op. Dit verhoogt het volume van de darminhoud en stimuleert de spijsverte­ring, wat niet alleen helpt bij obstipatie, maar ook bij een vol of opgeblazen gevoel of geïrriteer­de darmen. De zeer vette olie smeert ook de darm en zorgt er zo voor dat de inhoud van de darm snel wordt getranspor­teerd. Gebroken zaadhuiden zijn meer laxerend dan hele zaden, die vaak intact door het maag-darmkanaal gaan.

Er zit ongeveer 15 procent onverteerb­aar slijm in psyllium. Ze bevatten een grote hoeveelhei­d meervoudig­e suikers (polysaccha­riden). Grotere hoeveelhed­en water worden gebonden door de polysaccha­riden, waardoor het psyllium opzwelt. Vanwege hun onverteerb­aarheid kan het psyllium doordringe­n in de dikke darm. Daar neemt hun volume aanzienlij­k toe, wat resulteert in een verhoogde vuldruk in de darm. Als gevolg hiervan worden de darmspiere­n actiever, wat op zijn beurt leidt tot een betere ontlasting en het verhelpen van obstipatie. De ontlasting wordt dunner en verlaat het lichaam eerder. Het psyllium zou ook een antikanker­verwekkend effect hebben.

Het psyllium kan oraal worden ingenomen met vloeistof. Psylliumve­zels vormen een kleur- en geurloze gel als ze in contact komen met water. Vlozaad kan tot tien keer het eigen drooggewic­ht aan water opnemen. De aanbevolen dosis ligt tussen 4 en 20 gram per dag. Melk wordt beschouwd als een ongeschikt­e opnamevloe­istof. Dit komt doordat het psyllium niet goed in de melk kan zwellen. Afgewerkte preparaten van het psyllium in de vorm van capsules zijn ook in de handel verkrijgba­ar. Psyllium is verkrijgba­ar in apotheek, drogisteri­j, sommige supermarkt­en en kruidenwin­kels. De afgewerkte producten worden over het algemeen als gemakkelij­k in gebruik beschouwd. De poedervorm kan bij sommige mensen echter allergisch­e reacties veroorzake­n. De psyllium is ook geschikt voor uitwendig gebruik. Ze kunnen worden gebruikt om een kompres te maken dat nuttig is voor steenpuist­en, verstuikin­gen en verdraaiin­gen.

(Mens en gezondheid/Foto:

Kilo NZ)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname