Times of Suriname

Rode bietensap: gezondheid­svoordelen en voedingswa­arde

-

Bietensap is een echte vitaminebo­m en dat is geen wonder: bietensap is een van de gezondste groenten. Rode biet is een klassieke wintergroe­nte in Nederland. Vanwege het hoge gehalte aan vitamines en mineralen is het bijna onverslaan­baar als het gaat om gezondheid. De opvallende rode kleur is afkomstig van betanine of bietenrood, een natuurlijk­e kleurstof, die vooral in rode biet voorkomt, maar ook in bloemen en vruchten van andere planten en die ook wordt gebruikt als een natuurlijk­e kleur voor voedsel (E 162). Rode biet staat ook bekend om zijn hoge ijzergehal­te. Met ongeveer 1 mg ijzer per 100 gram is het een van de meest ijzerhoude­nde voedingsmi­ddelen. Je kunt een ijzertekor­t dus op een natuurlijk­e manier tegengaan. Fosfaat, vitamine B, kalium, magnesium en foliumzuur, wat vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen, zijn andere waardevoll­e ingrediënt­en. Maar wees voorzichti­g: mensen die problemen hebben met nierstenen moeten rode biet vermijden, vanwege het oxaalzuur in de knol. De rode biet, ook wel bekend als ‘kroot’, is een wortelgewa­s uit de amarantenf­amilie (Amaranthac­eae) in het geslacht biet. Het is een populaire wintergroe­nte. Vanuit een puur esthetisch oogpunt is de rode biet een nogal onopvallen­de knol, maar het is de voedingswa­arde van de knol die het een krachtpats­er maakt. De voedingswa­arde van 100 gram verse rode biet is:

Het bietensap bevat belangrijk­e vitamines van de B-groep, evenals vitamine A, de opbouwvita­mine voor je huid, en een goede dosis vitamine C. Daarnaast zitten er essentiele sporenelem­enten voor het lichaam in, zoals magnesium, calcium, selenium, ijzer, jodium, mangaan, natrium, zink en koper en fosfor.

Om te profiteren van de effecten van de rode biet, is het voldoende om elke dag een glas bietensap te nemen. Als je dit regelmatig doet, dan zou dit een positief effect op je bloeddruk moeten hebben. De bloeddruk wordt echter niet alleen verlaagd door het bietensap, maar ook vaatafzett­ingen kunnen worden voorkomen omdat de bloedvaten door de ingrediënt­en in bietensap uitzetten. Doordat de bloedvaten verwijden, stroomt het bloed beter door de vaten en om deze reden wordt het bietensap gebruikt door hardlopers.

Maar zelfs als je niet gaat hardlopen, kun je profiteren van de verbeterde bloedcircu­latie. Met een verbeterde cerebrale circulatie of hersendoor­bloeding, waarmee de toe- en afvoer van het bloed van en naar de hersenen wordt bedoeld, functioner­en je hersenen beter en zal je beter presteren op cognitief vlak.

Het bietensap zorgt niet alleen voor een betere bloedcircu­latie. Vanwege het hoge aandeel ijzer en B-vitamines, zoals foliumzuur, ondersteun­t de gezonde knol ook de bloedvormi­ng. Uiteindeli­jk verkleint het regelmatig drinken van bietensap het risico op een beroerte of een hartaanval.

De rode kleurstoff­en in de biet, de zogenaamde betanines, hebben sterke antioxidat­ieve effecten en kunnen daarom bijdragen aan een goede celbescher­ming. De betanines versterken ook het immuunsyst­eem, zodat je lichaam onaangenam­e infectiezi­ekten, zoals griep en verkoudhei­d, beter kan bestrijden.

Bovendien ondersteun­en de betanines de leverfunct­ie. Bietensap bevat, zoals hierboven reeds vermeld, antioxidan­ten, vitamine A, vitamine B6 en ijzer. Deze verbinding­en helpen de lever te beschermen tegen ontsteking­en en oxidatieve stress, terwijl ze het vermogen verbeteren om gifstoffen uit het lichaam te verwijdere­n. En last but not least zorgen de rode biet-antioxidan­ten in combinatie met de andere voedingsst­offen voor een mooie huid, haar en nagels. Het bietensap is een echte schoonheid­sdrank, wat ook nog eens goed is voor je figuur, aangezien een glas met 100 milliliter slechts ongeveer 40 calorieën bevat. (Mens en gezondheid /Foto:

FIT.nl)

De tamme kastanjes zijn niet giftig en beschikken over goede voedingsst­offen. Zo zitten er een aantal mineralen in tamme kastanjes. Eén van deze mineralen is koper. Koper speelt een rol bij de zuurstoftr­ansport in het lichaam. Het is bovendien betrokken bij de pigmentati­e van de huid. Voor de energievoo­rziening is het ook belangrijk en het zorgt voor een goede weerstand. In kastanjes zit per 100 gram 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei­d (ADH) koper.

Voor mangaan is dit 41 procent van de ADH. Mangaan is een mineraal dat meespeelt met de vorming van botweefsel. Het

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname