Times of Suriname

Zijn kastanjes gezond?

-

Wilde kastanjes zijn noten die je vroeger als kind wellicht hebt gespaard. Maar wist je dat juist deze noten helemaal niet eetbaar en zelfs giftig zijn? Gelukkig zijn er ook eetbare tamme kastanjes die een zeer goede voedingswa­arde bieden met veel voordelen voor de gezondheid. is bovendien een beschermin­g tegen oxidatieve stress en een energievoo­rziening voor het lichaam. Voor fosfor geldt ook een redelijk hoge ADH, alleen niet zo hoog als de twee voorgaande. 100 gram fosfor is namelijk goed voor 19 procent van de ADH. Dit mineraal is goed voor de botten. Het is bovendien nodig bij de stofwissel­ing.

Naast mineralen zijn vitaminen ook goed vertegenwo­ordigd in kastanjes. Zo zit er per 100 gram wel 72 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei­d vitamine C in kastanjes. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand. Bovendien is het een vitamine die bijdraagt aan de energievoo­rziening en goed is voor de tanden, botten en bloedvaten. Daarnaast is het een antioxidan­t die het lichaam tegen vrije radicalen beschermt. In kastanjes zit 20 procent van de ADH aan thiamine of vitamine B1. Deze vitamine uit het vitamine B-complex zorgt voor de verbrandin­g van koolhydrat­en waardoor er energie ontstaat. Een ander vitamine uit het

Bcomplex is vitamine B6, ook wel pyridoxine. In kastanjes zit al 29 procent van de ADH per 100 gram. De vitamine is belangrijk voor de spijsverte­ring en de weerstand. Het speelt ook een rol bij een goede werking van het zenuwstels­el.

90 procent van de Nederlande­rs krijgt te weinig voedingsve­zel binnen. Vrouwen moeten gemiddeld 30 gram voedingsve­zel per dag binnenkrij­gen en mannen zelfs 40 gram. In een kastanje zit 6,5 gram voedingsve­zel per 100 gram. Hierdoor mogen kastanjes zich een product met een bron van vezel noemen. Dit mag namelijk vanaf 3 gram. Voedingsve­zel is goed voor de spijsverte­ring en het darmkanaal. Kastanjes werken hier dus aan mee, maar je zult ook nog andere producten moeten eten om aan voldoende voedingsve­zel te komen. Kastanjes bevatten belangrijk­e vetzuren die nodig zijn voor het lichaam. Kastanjes zijn bijvoorbee­ld rijk aan linolzuur dat goed voor het lichaam is.

(Mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname