Times of Suriname

Verwijderi­ng ammoniumni­traat opgepakt door minister Defensie

-

PARAMARIBO – In een gesprek met een vertegenwo­ordiging van de buurtbewon­ers Flora/Tammenga, heeft minister Krishna Mathoera van Defensie aangegeven er werk van te zullen maken dat de 2500 ton ammoniumni­traat elders opgeslagen zal worden.

De buurtbewon­ers hebben eerder in een open brief aan de president gevraagd, dat dit binnen drie weken gebeurt vanwege het explosiege­vaar. Ook is wederom benadrukt dat deze opslag bij eventuele explosie, een schadestra­al zou hebben van ten minste 10 km. Dit betekent dat een groot woon- en werkgebied enorme menselijke en materiële schade zou ondervinde­n, inclusief Staatsolie Maatschapp­ij Suriname, Assuria, de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij en Hermitage Mall.

In het gesprek heeft minister Mathoera gezegd dat zij zich ter plaatse zal oriënteren en verdere gesprekken zal voeren met het Nationaal Coördinati­ecentrum voor Rampenbehe­ersing en de contractor Haukes. De buurtbewon­ers willen dat ook Newmont als eigenaar van het ammoniumni­traat hiervoor verantwoor­delijkheid neemt. De minister heeft zich gecommitte­erd er werk van te maken dat de verwijderi­ng een feit wordt en de opslag van het ammoniumni­traat op een verantwoor­de wijze geschiedt. Verder komt er een commissie die adviezen moet geven over de opslag van explosief materiaal en aanpassing van relevante wetgeving. Een deskundige vertegenwo­ordiger van de buurtbewon­ers zal ook zitting hebben in deze commissie.

De buurtbewon­ers kijken uit naar een snelle uitvoering van de verwijderi­ng van het ammoniumni­traat, omdat elke dag dat het gevaarlijk­e chemische stof in hun buurt blijft, een dag teveel is. Zij wijzen ook op het feit dat de droge tijd aanbreekt en er vaker spontane brandjes in de buurt zijn geweest. Zij blijven dus het een en ander monitoren, niet alleen in het belang van hun eigen buurt, maar in het belang van rampenprev­entie in de totale samenlevin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname