Times of Suriname

Santokhi wil toename aantal mensen COVID-19-test

-

PARAMARIBO - President Chandrikap­ersad Santokhi wil dat meer mensen gaan testen op COVID-19. Deze oproep deed hij zondagavon­d waarbij hij de laatste stand van zaken rond dit virus aankaartte. De president meent dat tot nu toe te weinig mensen zich laten testen, terwijl de faciliteit­en beschikbaa­r zijn.

Santokhi acht het raadzaam dat personen die nu symptomen hebben, ook al zijn het maar lichte symptomen, niet moeten schroomen om te gaan testen. “Met testen, helpt u ons om meer inzichten te krijgen omtrent de verspreidi­ng van het virus en helpt u ons om de verspreidi­ng van het virus te beperken. We werken eraan om de testproced­ure te versnellen, zodat binnen enkele uren de resultaten bekend kunnen worden”, aldus het staatshoof­d. Momenteel worden bij onder andere het Regionaal Ziekenhuis Wanica, Academisch

Ziekenhuis Parmaribo en verschille­nde poli's van de regionale gezondheid­sdienst testen afgenomen.

Om de transmissi­e van het coronaviru­s verder te laten afnemen, acht de president het noodzakeli­jk dat de geldende maatregele­n voor nog eens twee weken worden voortgezet. Zo blijft onder andere het samenschol­ingsverbod van meer dan vijf personen tot 19 september 05.00 uur van kracht. Het doordeweek­se uitgangsve­rbod van 20.00 uur 's avonds tot 05.00 uur 's ochtends is nog steeds van toepassing. Daarnaast zal de lockdown van zaterdag worden uitgebreid met zondag. Dat betekent dat aanstaande vrijdag vanaf 20.00 uur 's avonds tot en met maandag om 05.00 uur 's ochtends mensen thuis moeten blijven. Dat geldt ook voor 11 september vanaf 20.00 uur 's avonds tot en met 14 september tot 05.00 uur 's ochtends. De lockdown geldt niet voor de essentiële diensten verduideli­jkt het staatshoof­d.

Het staatshoof­d haalt aan dat het Ministerie van Justitie en Politie nu meer dan ooit erop zal toezien dat de gestelde maatregele­n in acht worden genomen. Er zal een COVID Quick Response Team worden ingezet. Dit team zal speciaal zijn belast met de handhaving van de maatregele­n.

“Uitdrukkel­ijk vermeld ik dat het verboden is om feesten, met inbegrip van huisfeeste­n, te houden. We hebben gezien in de afgelopen periode dat dit niet altijd wordt nageleefd.

De politie en het COVID Quick Response Team zullen verscherpt handhaven en optreden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname