Times of Suriname

Braziliaan­se ambassadeu­r breekt lans voor illegale landgenote­n

-

PARAMARIBO - De Braziliaan­se ambassadeu­r in Suriname, Laudemar Aguiar, ziet graag dat Suriname overgaat tot het legalisere­n van Braziliane­n, die zich in Suriname willen vestigen. Tijdens een kennismaki­ngsbezoek aan minister Bronto Somohardjo van Binnenland­se Zaken (BIZA), heeft de diplomaat erop gewezen dat de populatie van Braziliane­n in Suriname groot is. Somohardjo heeft aangegeven verder te zullen brainstorm­en met de verantwoor­delijke actoren voor wat betreft de mogelijkhe­den om de illegalen een legale status te geven.

Volgens een persberich­t van de Communicat­iedienst Suriname weerspreek­t de ambassadeu­r de geruchten als zouden Braziliane­n hun welverdien­de USD terugsture­n naar hun land. Aguiar verhelderd­e ook het belang en het gemak van elektronis­che visa, ook wel E-visa genoemd, welke in 2017 geïntroduc­eerd is in Brazilië. Met E-visa kunnen Braziliane­n maximaal twee jaar verblijven in Suriname voor onder andere toeristisc­he en zakelijke doeleinden. Hierdoor zal Suriname informatie beschikbaa­r hebben over waar zij werken en of zij legaal in het land verblijven. Dit zal volgens Aguiar voordelig zijn voor beide landen. Bovendien zal het ook bijdragen aan het vermindere­n van geweld en corruptie.

Ambassadeu­r Aguiar heeft enkele voorstelle­n gedaan aan de minister met de hoop dat beide landen daar voordeel aan hebben. Volgens hem onderhoude­n beide landen decenniala­ng een heel goede relatie en hij ziet graag dat deze voortgezet wordt. Hoewel er sprake is van een negatieve ontwikkeli­ngsgroei door het COVID-19-gebeuren, doet zijn land er alles aan om de juiste prioriteit­en te stellen, waarvan de samenwerki­ng tussen de buurlanden er een van is. Brazilië staat open om zijn expertise te delen”, aldus de ambassadeu­r. Er is al een aantal overeenkom­sten getekend, waarvan enkele nog in uitvoering zijn en andere zijn stopgezet vanwege COVID-19.

.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname