Times of Suriname

Regering bekijkt opties voor luchtbrugg­en met Nederland in strijd tegen COVID-19

-

PARAMARIBO - De regering bekijkt opties voor het slaan van luchtbrugg­en met onder andere Nederland in de strijd tegen COVID-19, omdat plekken op de Intensive Care Units van de ziekenhuiz­en vol zijn. President Chandrikap­ersad Santokhi benadrukte zondagavon­d tijdens zijn speech dat de coronasitu­atie in Suriname nog steeds zorgwekken­d is.

Vooral de belasting op de zorgsector is behoorlijk. Het staatshoof­d zegt dat er nu sprake is van gemeenscha­psspreidin­g van het nieuwe coronaviru­s. Vandaar dat er alles aan gedaan moet worden om verdere verspreidi­ng van dit besmetteli­jke virus tegen te gaan. Zo wordt nu nagegaan hoe de ICU-capaciteit opgeschaal­d kan worden. Opties voor luchtbrugg­en met onder andere Nederland worden bekeken. Om de zorg verder up te graden wordt de eerstelijn­szorg geïntensiv­eerd in samenwerki­ng met huisartsen vanuit het Radboud MC in Nederland. Ook de tweedelijn­szorg, de verpleegaf­deling en de intensive care worden opgeschaal­d. De 178-hotline is verder uitgebreid en geprofessi­onaliseerd.

Het staatshoof­d zegt dat de isolatiezo­rg ook verder wordt uitgebreid door het opzetten van een tweede isolatiete­nt bij het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Dit is noodzakeli­jk omdat isolatiezo­rg belangrijk is, want dit voorkomt grote concentrat­ies van besmetting­en. Santokhi meldt ook dat Suriname van verschille­nde landen steun mag verwachten in zijn strijd tegen COVID-19. Er is extra hulp vanuit Mexico, Nederland, China en de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko onderweg in de vorm van materiaal, materieel en extra gelden. Eerder had Nederland reeds extra coronahulp toegezegd van 3,5 miljoen euro. Suriname heeft intussen al zijn prioriteit­enlijsten aan Nederland gegeven en verwacht spoedig de gevraagde artikelen. “Er komt een groep specialist­en, verplegend en technisch personeel deze kant op. Ook de Europese Unie heeft ons verzocht om kenbaar te maken welke hulp wij nodig hebben. Zij staan ook klaar om ons te steunen. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het binnenland, de grensgebie­den en de gebieden waar er goudwinnin­g plaatsvind­t, in samenwerki­ng met tropenarts­en vanuit een Nederlands­e missie”, aldus het staatshoof­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname