Times of Suriname

Surinaamse export naar Nederland loopt terug

-

AMSTERDAM - Suriname exporteerd­e in 2019 voor 29 miljoen euro naar Nederland, dit is een daling ten opzichte van de jaren daarvoor. Het betreft voornameli­jk vis en schaaldier­en. Aan de andere kant werd in 2019 voor 223 miljoen euro geïmportee­rd uit Nederland, dit is een stijging ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit schrijft minister Sigrid Kaag van Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking aan de Tweede Kamer.

Belangrijk­e productgro­epen zijn voedingsmi­ddelen, machines en industriël­e fabricaten. Nederlands­e directe investerin­gen in Suriname bedroegen in 2017 58 miljoen euro; recentere cijfers zijn nog niet beschikbaa­r. Er zijn geen cijfers over Surinaamse directe investerin­gen in Nederland, reageert de bewindsvro­uw verder op Kamervrage­n van Arne Weverling (VVD) over de handelsbet­rekkingen met Suriname.

De Volksparti­j voor Vrijheid en Democratie (VVD) ziet graag dat Nederland en Suriname de handelsrel­atie een nieuwe impuls geven. Naast een gezamenlij­ke taal delen beide landen een geschieden­is en SurinaamsN­ederlandse gemeenscha­p, reageerde Weverling eerder op vragen van Diaspora Persbureau (DP). “Dat biedt veel kansen bij het versterken van de handelsbet­rekkingen.” Volgens Kaag is het aan de Surinaamse overheid om te besluiten of en zo ja, welke buitenland­se deskundigh­eid en buitenland­se ondernemin­gen het bij de ontwikkeli­ng van de natuurlijk­e hulpbronne­n en de daarbij behorende waardekete­ns betrekt. In een aantal sectoren is deze deskundigh­eid ook in Nederland te vinden, de ambassade werkt samen met Nederlands­e bedrijven om ervoor te zorgen dat deze gevonden wordt. Er is in de afgelopen tien jaar voor 6,45 miljoen euro aan projecten gesubsidie­erd of gefinancie­rd in Suriname, gemiddeld drie projecten per jaar.

De minister acht het belangrijk dat de Surinaamse regering erin slaagt het ondernemin­gsklimaat aanzienlij­k te verbeteren; dit zal ongetwijfe­ld een positieve uitwerking hebben op de onderlinge handels- en investerin­gsstromen tussen beide landen. Kaag heeft vorige week een ontmoeting gehad met minister Albert Ramdin van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business & Internatio­nale Samenwerki­ng.

Volgens Kaag heeft de Europese Commissie opdracht gegeven voor een evaluaties­tudie van de impact van het CariforumE­U Economic Partnersch­ip Agreement van de afgelopen tien jaar. Deze studie zal binnenkort worden gepublicee­rd. Mede aan de hand van de bevindinge­n van deze evaluatie zal het Nederlands­e kabinet zijn inzet bepalen inzake het akkoord voorafgaan­d aan de vijfde bijeenkoms­t van de Joint Cariforum-EU Council, nu gepland voor eind 2020.

Op de vraag ‘op welke wijze Nederland een bijdrage kan leveren aan het versterken van het ondernemer­sklimaat in Suriname, bijvoorbee­ld door middel van kennisdeli­ng’ reageert Kaag als volgt: “Versterkin­g van het ondernemin­gsklimaat gebeurt veelal vanuit programma’s gefinancie­rd uit het budget voor ontwikkeli­ngssamenwe­rking. Hierover is met uw Kamer afgesproke­n deze middelen vooral aan te wenden binnen de focusregio’s: Midden-Oosten en NoordAfrik­a, Sahel en Hoorn van Afrika. Omdat Suriname geen deel uitmaakt van deze focusregio’s zijn de mogelijkhe­den beperkt. Wel kan verkend worden of er mogelijkhe­den zijn op het gebied van verbeterin­g van wet- en regelgevin­g en kennisover­dracht gericht op versterkin­g van economisch­e en overheidsi­nstituties. Om daarmee de voorwaarde­n voor een gunstig SurinaamsN­ederlandse handelsrel­atie te verbeteren.” Het reguliere handelsbev­orderende instrument­arium is beschikbaa­r voor ondernemer­s ten behoeve van activiteit­en en projecten in Suriname. Hiervan is in de afgelopen jaren sporadisch gebruikgem­aakt.

Kaag is Wevering

het eens met dat de gedeelde taal en de diasporage­meenschap zorgen voor een goede uitgangspo­sitie om aan een versterkin­g van de handelsbet­rekkingen met Suriname te werken.

Het is aan de Surinaamse overheid en/of de diasporage­meenschap zelf om te besluiten of en zo ja, welke rol de gemeenscha­p bij de economisch­e ontwikkeli­ng van Suriname zal hebben. Daarover zal Kaag met deze gemeenscha­ppen in gesprek gaan om de mogelijkhe­den in kaart te brengen. De gemeenscha­p kan ook nu reeds beroep doen op het handelsbev­orderende instrument­arium en de expertise van het economisch­e netwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname