Times of Suriname

Rechterlij­ke macht op reces

-

PARAMARIBO - De rechterlij­ke macht is vanaf vandaag op reces. Dit houdt in dat er geen strafzaken bij het Kantongere­cht en het Hof van Justitie zullen worden behandeld. Dit keer is het reces later ingegaan vanwege COVID-19.

Als gevolg van COVID19 werd de afgelopen periode geen journalist­en en publiek toegelaten tot de openbare strafzitti­ngen.

Advocaat Maureen Nibte zegt aan de krant dat ondanks het feit dat er reces is, aangehoude­n verdachten normaal zullen worden voorgeleid bij de rechtercom­missaris (rc) in verband met de rechtmatig­heidstoets en de bewaring. Dan kan de verdedigin­g altijd vragen om de inverzeker­ingstellin­g van een verdachte onrechtmat­ig te toetsen of de bewaring te weigeren. Zij geeft aan dat de advocaten in deze periode van reces verzoeken op basis van artikelen 54a en 61 van het Wetboek van Strafvorde­ring mogen indienen. Zij weet dat vele raadsliede­n hiervan gebruikmak­en. Zij zegt dat de advocaat per geval nagaat of hij dergelijke verzoeken zal indienen. Bij ernstige gevallen overweegt men veelal niet in te dienen. Nibte zegt dat bij gevallen waarbij er twijfels bestaan over de betrokkenh­eid van een verdachte bij een strafbaar feit, dient zij een dergelijk verzoek wel in. Ook gaat zij na hoeveel keer een zaak is uitgesteld. Volgens haar moet het anticipati­egebod aanwezig zijn. Bij verdachten die hoger beroep hebben aangeteken­d, maar reeds twee derde van hun straf hebben uitgezeten, dient zij het verzoek op basis van artikel 61 van het Wetboek van Strafvorde­ring in.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname