Times of Suriname

Werelddag voor Brief Schrijven

-

Hoe is deze dag ontstaan? Aan het einde van de jaren negentig zocht de Australisc­he Richard Simpkin een manier om in contact te komen met bekende Australiër­s voor zijn project ‘Australian Legends’ en de beste manier was het schrijven van een brief.

Hiermee liet hij zien dat hij er tijd en moeite in stak om mensen te bereiken. Uiteindeli­jk lanceerde Richard Simpkin op 1 september 2014 de eerste World Letter Writing Day (WLWD). Een dag waarop je een pen of potlood in de hand neemt en aan iemand van je keuze een brief schrijft en laten we eerlijk zijn, het is toch leuker om een brief te ontvangen dan een WhatsAppje? Moet het natuurlijk geen brief in een blauwe enveloppe zijn. ;-).

Een brief (uit het Latijn: brevis, kort) is een op schrift gestelde boodschap aan een afwezige individuel­e persoon, meestal geadressee­rd en gesloten verzonden, normaliter als poststuk in een envelop. Naast de mogelijkhe­id van verzending per postdienst kan de afzender deze ook (met of zonder envelop) zelf overhandig­en, e-mailen, in de brievenbus van de ontvanger doen, onder de deur door schuiven, of ergens neerleggen of neerzetten.

De oorspronke­lijke definitie van brieven van de PTT luidde: “onder brieven wordt verstaan alle bescheiden en op papier, perkament of soortgelij­ke stoffen gestelde mededeling­en en berichten, al dan niet verpakt, voor zover die niet zijn te rangschikk­en onder de drukwerken en braillestu­kken” . Bij de Wet Verzelfsta­ndiging PTT van 26 oktober 1988 is het woord ‘berichten’ uit de definitie gehaald waardoor privatiser­ing van het berichtenv­erkeer mogelijk werd.

Een brief wordt meestal volgens een vaste wijze ingedeeld. Hieraan liggen een aantal redenen ten grondslag:

Duidelijkh­eid

De boodschap moet door de ontvanger begrepen worden en met een nette brief gaat dat nou eenmaal het beste.

Beleefdhei­d jegens geadressee­rde

Een gesproken onverkwikk­elijkheid kan worden vergeten maar een brief kan men (tientallen) jaren bewaren. Daarom worden beleefdhei­dsregels in geschreven correspond­entie vaak strenger nageleefd. Ook hier geldt bovendien dat een nette indeling van beleefdhei­d jegens de ander getuigt.

Beschermen van de positie en reputatie

de

eigen

De ontvanger en eventuele derden aan wie deze de brief laat lezen, kunnen zich naar aanleiding hiervan een beeld over de afzender vormen. Geschreven correspond­entie kan bovendien juridische consequent­ies hebben.

De brief begint met een briefhoofd, waarin de naam (of titulatuur en functie) en het adres van zowel de afzender als de geadressee­rde wordt genoemd. Hierna komt de aanhef van de brief. Vervolgens komt de eigenlijke tekst waarom het gaat. Ten slotte is het gebruikeli­jk af te sluiten met een enkele slotzin waarin men dank betuigt of met een algemene beleefdhei­dsfrase de brief afsluit (“Wij hopen u in deze van dienst te zijn geweest”).

De brief gaat terug tot de Indusbesch­aving en Mesopotami­ë in de vorm van kleitablet­ten. In het Oude Egypte werd papyrus gebruikt om brieven op te schrijven. In Rome en Griekenlan­d werden wastafeltj­es gebruikt. In de Bijbel vormen de brieven van Paulus een belangrijk deel van het Nieuwe Testament. De oudst overgeleve­rde literaire brieven in het Nederlands dateren uit de dertiende eeuw en zijn van Hadewijch. Archieven met correspond­entie, hetzij persoonlij­k, diplomatie­k of zakelijk, zijn een belangrijk­e primaire bron voor historici. In sommige periodes werd het schrijven van brieven als een kunstvorm beschouwd en vormde het een literair genre, zoals in de briefroman.

In de betekenis van akte of oorkonde heeft de brief zegswijzen opgeleverd als ‘hij heeft de oudste brieven’, wat betekent dat iemand de oudste rechten op iets heeft. (Bron: dagenvanhe­tjaar en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname