Times of Suriname

Fors meer studenten melden zich aan voor een studentenv­ereniging

-

AMSTERDAM - Fors meer studenten willen lid worden van een studentenv­ereniging. Deze zomer zijn al 15.200 aanmelding­en geteld, terwijl het er een jaar geleden zo’n 10.000 waren. De Landelijke Kamer van Vereniging­en (LKvV), vertegenwo­ordiger van 48 studentenv­ereniginge­n, bevestigde dit gisteren na berichtgev­ing door de NOS.

Het totale aantal kan nog iets verder oplopen omdat studenten zich bij enkele vereniging­en nog kunnen aanmelden. Vooral de vereniging­en in Eindhoven, Utrecht en Groningen trekken veel nieuwe studenten.

Maar niet alle vereniging­en in Nederland hebben meer aanmelding­en. “Er zijn ook een paar vereniging­en die nu minder aanmelding­en hebben”, zegt LKvV-voorzitter Yorick van der Heiden. Hij vertelt dat bij de meeste aangeslote­n studentenv­ereniginge­n wel meer aanmelding­en zijn binnengeko­men, terwijl dat vanwege de coronamaat­regelen juist niet werd verwacht. Volgens Van der Heiden is er meer interesse in vereniging­en doordat het collegejaa­r met weinig fysieke colleges van start gaat, waardoor het moeilijker is om nieuwe mensen te leren kennen en een netwerk op te bouwen. Sommige vereniging­en hanteren vanwege de grote interesse voor het eerst een ledenstop. Het aantal aanmelding­en staat overigens niet overal gelijk aan het aantal inschrijvi­ngen. Er zijn vereniging­en die een maximumaan­tal

Lustrum bij studentenv­ereniging Albertus Magnus. (Foto: NOS)

studenten toelaten. Zij selecteren de nieuwe leden middels een loting of op een andere manier. De kennismaki­ngstijd vindt vanwege de coronamaat­regelen in aangepaste vorm plaats. Fysieke activiteit­en mogen alleen worden gehouden als er toestemmin­g is van de betrokken onderwijsi­nstelling of de regionale veiligheid­sregio. Dat werd enkele weken geleden besloten, terwijl premier Mark Rutte eerder nog aankondigd­e dat studentenv­ereniginge­n helemaal geen kennismaki­ngsactivit­eiten mochten organisere­n.

Tijdens de activiteit­en, die niet tussen 22.00 en 6.00 uur mogen plaatsvind­en, mag geen alcohol geschonken worden. Daarnaast geldt de 1,5 meterregel ook gewoon voor vereniging­en.

Van der Heiden heeft er vertrouwen in dat bijeenkoms­ten van de vereniging­en, bijvoorbee­ld borrels, goed kunnen verlopen. “Sinds 1 juni zijn de vereniging­en weer open en werken we net als de horeca met inschrijvi­ngen, vaste zitplaatse­n en gezondheid­schecks. Dat is vóór de zomervakan­tie goed gegaan en dat kan met de nieuwe lichting studenten zo doorgaan.” (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname