Times of Suriname

Uitbater Hotel Rwanda gearrestee­rd op beschuldig­ing van terrorisme

-

RWANDA - Paul Rusesabagi­na, de 66-jarige hoteluitba­ter die meer dan duizend levens redde tijdens de Rwandese genocide in 1994, is gearrestee­rd door het regime in Kigali op beschuldig­ing van terrorisme. De bekroonde film Hotel Rwanda uit 2004 is gebaseerd op het verhaal van Rusesabagi­na, die na de genocide naar België vluchtte.

Het Rwandees Onderzoeks­bureau (RIB) zei gisteren dat Rusesabagi­na gearrestee­rd is in het buitenland, op een onbekende locatie, en naar Rwanda is gebracht. Daar moet hij terechtsta­an voor ‘ernstige misdaden, zoals terrorisme, brandstich­ting, ontvoering en moord’. Volgens het RIB wordt Rusesabagi­na, een fervent criticus van de regering, ervan verdacht “de oprichter, leider, sponsor en lid te zijn van gewelddadi­ge, gewapende, extremisti­sche terreurgro­epen... die opereren vanuit verschille­nde locaties in de regio en in het buitenland.”

Rusesabagi­na, die gespeeld werd door acteur Don Cheadle in Hotel Rwanda, de film die onder meer op het filmfestiv­al van Berlijn in de prijzen viel, liet tijdens de Rwandese genocide Tutsi’s schuilen in Hotel des Mille Collines in Kigali. Zo overleefde­n ze de volkerenmo­ord. Sommigen noemen Rusesabagi­na daarom de Rwandese ‘Schindler’, naar de Duitse industriee­l Oskar Schindler, die meer dan duizend Joden aan de nazi’s hielp ontkomen.

Rusesabagi­na werd meermaals geëerd. Zo kreeg hij in 2005 nog de presidenti­ele vrijheidsm­edaille van de Verenigde Staten van toenmalig president George W. Bush.

Onlangs noemde Rusesabagi­na de regering van president Paul Kagame een dictatuur. Hij riep Westerse landen op om Rwanda onder druk te zetten om de mensenrech­ten te respectere­n. Ook sprak hij in het verleden over een mogelijke gooi naar het presidents­chap. De Rwandese regering op haar beurt noemde hem een bedrieger.

Rusesabagi­na vluchtte na de genocide naar België. Hij meende dat zijn leven in gevaar was. In november vorig jaar nog zei de Rwandese ambassade in Brussel dat Rusesabagi­na in België verbleef. Het federaal parket in België bevestigde aan het Franse persagents­chap AFP gisteren dat het op de hoogte was van een internatio­naal aanhouding­sbevel tegen Rusesabagi­na en dat het ook door Rwanda is ingelicht over de arrestatie.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname