Times of Suriname

Soedan tekent historisch­e vredesover­eenkomst met rebellengr­oepen

-

SOEDAN - De Soedanese regering heeft gisteren een vredesover­eenkomst onderteken­d met de grootste rebellengr­oepen uit het zuiden van het land. Daarmee komt volgens de partijen hopelijk een einde aan voortduren­de conflicten in het Afrikaanse land.

Het Soedanese Revolution­aire Front (SRF), een alliantie van verschille­nde rebellengr­oepen uit de zuidwestel­ijke regio Darfur en de zuidelijke staten Janub-Kordofan en Blauwe Nijl, onderteken­de het akkoord in de ZuidSoedan­ese hoofdstad Djoeba.

Het belangrijk­ste punt uit het akkoord is de ontmanteli­ng van de verschille­nde rebellengr­oepen en de integratie van hun strijders in het nationale Soedanese leger. Ook zijn afspraken gemaakt over veiligheid, machtsverd­eling en landverdel­ing.

Het akkoord is een opsteker voor de overgangsr­egering van premier Abdalla Hamdok, die had gehoopt vorig jaar al een akkoord te kunnen ratificere­n. Het sluiten van de overeenkom­st was een van de speerpunte­n van Hamdok.

Twee rebellenfa­cties onthielden zich van het onderteken­en van het akkoord: de Soedanese Bevrijding­sbeweging en de Bevrijding­sbeweging voor het Volk (SPLM-N).

In het zuiden van Soedan zijn al jarenlang gewapende conflicten aan de gang. Alleen al in de regio Darfur kwamen volgens de Verenigde Naties (VN) sinds 2003 meer dan 300 duizend mensen om het leven bij gevechten. Hierbij was volgens de VN sprake van grootschal­ige etnische zuiveringe­n.

In Janub-Kordofan en Blauwe Nijl braken in 2011 opnieuw gevechten uit, na een eerdere bloedige burgeroorl­og die van 1983 tot 2005 duurde. Die leidde uiteindeli­jk tot een afscheidin­g binnen Soedan, waardoor de natie ZuidSoedan werd gesticht. JanubKordo­fan en Blauwe Nijl bleven echter deel uitmaken van Soedan.

Eerdere vredesakko­orden die werden gesloten tussen de regering en rebellengr­oeperingen in Nigeria (2006) en Qatar (2010), sneuvelden.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname