Times of Suriname

Opvolger Japanse premier Shinzo Abe zal flinke uitdaginge­n erven

-

JAPAN - Het is nog niet bekend wie de Japanse premier Shinzo Abe zal opvolgen. Wel is duidelijk dat zijn opvolger een lijst met flinke economisch­e, diplomatie­ke en militaire uitdaginge­n erft. De premier kondigde vorige week aan om gezondheid­sredenen op te stappen. De Liberaal-Democratis­che Partij (LDP) van Abe kiest naar verwachtin­g op 15 september een nieuwe voorzitter. Die zal als partijleid­er de huidige termijn van zijn voorganger, tot september 2021, uitdienen. Dankzij de parlementa­ire meerderhei­d van de LDP wordt de opvolger nagenoeg zeker ook premier.

Het onderschei­dende economisch beleid van Abe, bekend als Abenomics, richt zich vooral op groei en werd ontworpen om de Japanse economie uit tientallen jaren van stagnatie te trekken. Al voor de uitbraak van COVID-19 zorgden exportdali­ngen en een btw-verhoging voor problemen.

Critici zeggen dat de structurel­e economisch­e hervorming­en van Abe niet ver genoeg gingen in het zicht van de snel vergrijzen­de Japanse beroepsbev­olking en de rigide arbeidsmar­kt. Het geboorteci­jfer is lager dan ooit tevoren en Japan scoort internatio­naal slecht wat betreft vrouwenema­ncipatie.

Japan werd relatief licht getroffen door de coronacris­is, maar het aantal besmetting­en met het coronaviru­s neemt de laatste tijd toe. De regering moet een balans vinden tussen het tegengaan van de verspreidi­ng van het virus en de heropening van de economie. De pandemie bracht Japan de grootste economisch­e crisis in de boeken, die de opbrengste­n van Abenomics in één klap wegvaagde.

Japanse beleidsmak­ers hebben weinig financiële ruimte, doordat de hoge staatsschu­ld nieuwe overheidsu­itgaven in de weg staat. En de Japanse Centrale Bank heeft grote moeite de inflatie binnen de perken te houden.

De banden tussen Japan en China waren verbeterd in aanloop naar een gepland staatsbezo­ek van de Chinese president Xi Jinping, maar dat bezoek werd wegens de coronacris­is uitgesteld. China en de VS zijn met elkaar verwikkeld in een conflict over handel, veiligheid en mensenrech­ten. Hoewel Japan de zorgen van de VS over China deelt, is de Japanse economie nauw verweven met die van het grotere buurland. Abes opvolger zal militaire, diplomatie­ke en economisch­e belangen tegen elkaar moeten afwegen om een koers te bepalen.

De uitgesprok­en pacifistis­che Japanse grondwet, die na de Tweede Wereldoorl­og op aanwijzing­en van de VS werd opgesteld, staat ook ter discussie. Abe zorgde voor een historisch­e ommekeer door die anders te interprete­ren. Onder zijn leiding werden wetten aangenomen die Japan het recht op zelfverded­iging teruggaven en het land toestaan militair op te treden als een bevriende natie wordt aangevalle­n.

Binnen de LDP wordt aangedrong­en op de aanschaf van wapens die ballistisc­he raketten boven vijandelij­k territoriu­m kunnen vernietige­n. Gezien het Japanse verleden ligt dat zeer gevoelig.

Abe slaagde er niet in artikel 9 van de grondwet, dat het Japan verbiedt oorlog te voeren, af te schaffen. Zijn opvolger zal moeten besluiten of dat controvers­iële plan nog steeds de prioriteit verdient. Waarschijn­lijk zal de opvolger van Abe de LDP leiden bij de volgende parlements­verkiezing­en, die uiterlijk in oktober 2021 moeten plaatsvind­en, maar ook eerder kunnen worden gehouden.

Abe werd geholpen door een versplinte­rde oppositie en de LDP zal er naar verwachtin­g in slagen volgend jaar een parlementa­ire meerderhei­d te behouden. Of de huidige tweederdem­eerderheid van de partij kan worden gehandhaaf­d, is de vraag. Dat zal waarschijn­lijk afhangen van het vervolg van de coronacris­is, de stand van de economie en het imago van de nieuwe partijleid­er.

Als de LDP niet naar verwachtin­g presteert, bestaat het risico dat de carrousel van kortstondi­g premiersch­ap - die de Japanse politiek kenmerkte voor aanvang van Abes achtjarige bewind - een rentree maakt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname