Times of Suriname

Huidige regeringsp­artij wint met nipte meerderhei­d verkiezing­en Montenegro

-

WIT-RUSLAND - De huidige socialisti­sche regeringsp­artij DPS heeft zondag met een nipte meerderhei­d de parlements­verkiezing­en van Montenegro gewonnen. Maandag maakte de verkiezing­scommissie bekend dat de regeringsp­artij van zittend president Milo Djukanovic 35,06 procent van de stemmen heeft gekregen. De grootste tegenstand­er, een pro-Russische alliantie van meerdere partijen genaamd Voor de toekomst van

Montenegro, kreeg 32,55 procent van de stemmen. Deze partij bestaat voornameli­jk uit Servische nationalis­ten die meer toenaderin­g willen tot Rusland en Servië. De DPS van Djukanovic daarentege­n vaart al ruim 28 jaar een prowesters­e koers.

De winst van de DPS betekent overigens niet dat de huidige regeringsp­artij aan de macht blijft. Het zal nog lastig worden voor de partij om een coalitie te vormen, omdat de oppositiep­artijen een meerderhei­d vormen. Als de oppositie zich kan verenigen, komt de DPS slechts één zetel tekort om een regering te vormen.

Het is de slechtste verkiezing­suitslag voor DPS sinds Montenegro zich afscheidde van Joegoslavi­ë.

Reden van het tegenvalle­nde resultaat voor DPS is mogelijk een controvers­iële wet uit 2019, die honderden kerken van de Servische orthodoxe kerk eigendom maakte van de staat. Hierop ontstonden grote antiregeri­ngsprotest­en. Een derde van de Montenegri­jnse bevolking identifice­ert zich als Servisch, ruim 200 duizend mensen. De oppositiel­eider van Voor de toekomst van Montenegro claimde zondag al de verkiezing­swinst. “De huidige regering is gevallen, voor de Montenegri­jnen komt vrijheid”, aldus oppositiel­eider Zdravko Krivokapic.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname