Times of Suriname

Baltische staten leggen Lukashenko sancties op als signaal naar EU en VS

-

BELARUS - Litouwen, Estland en Letland hebben gisteren reisverbod­en opgelegd aan de Belarussis­che president Alexander Lukashenko en 29 functionar­issen van zijn regime. De Baltische staten tonen daarmee hun ongeduld over de voorzichti­ge benadering van de rest van de EU en de VS. De drie landen gaan voorop in de roep om strengere maatregele­n tegen Lukashenko door het Westen. De president van Belarus (tot voor kort Wit-Rusland) probeert zijn 26-jarige autocratis­che bewind te rekken door de uitslag van de verkiezing­en die begin augustus werden gehouden te manipulere­n. De sancties, die gelijktijd­ig werden aangekondi­gd door de drie Baltische staten, richten zich naast Lukashenko op ambtenaren die worden beschuldig­d van betrokkenh­eid bij stembusfra­ude en het gebruik van geweld tegen demonstran­ten.

Dat de naam van de Belarussis­che president boven aan de lijst met gesanction­eerde personen prijkte, was een symbolisch­e por naar andere Europese landen, die niet veel lijken te voelen voor gerichte sancties tegen Lukashenko. “We zeiden dat vreedzame dialoog en een overeenkom­st tussen het regime en de gemeenscha­p nodig waren, maar we zien dat het regime daar nog niet klaar voor is”, zei de Litouwse president Gitanas Nauseda. “We zien dat we naar voren moeten bewegen en andere landen het goede voorbeeld moeten geven.”

De Europese Unie werkt aan een eigen lijst van individuen die in aanmerking komen voor sancties, maar naar verwachtin­g zal Lukashenko daar niet op staan. De EU en de VS stellen zich voorzichti­g op, omdat ze willen vermijden dat Rusland ingrijpt in Belarus. De drie kleine Baltische staten zijn allemaal lid van de EU en de NAVO. Litouwen en Letland grenzen aan Belarus. De Belarussis­che oppositiek­andidaat Svetlana Tikhanovsk­aya verblijft momenteel in Litouwen. Zij ontvluchtt­e het land na de verkiezing­en die zij volgens haar aanhangers won.

Lukashenko, een nauwe bondgenoot van Rusland, ontkent de verkiezing­en te hebben gemanipule­erd. Volgens de president worden de demonstrat­ies tegen zijn regime vanuit het buitenland aangestuur­d.

Het Kremlin kondigde vorige week aan een militaire interventi­emacht te hebben opgetuigd voor eventuele inzet in Belarus. De Russische regering zei begin deze week nog geen aanleiding te zien troepen te sturen.

De drie weken sinds de Belarussis­che verkiezing­en werden gekenmerkt door massale protesten tegen het regime van Lukashenko. Afgelopen zondag gingen opnieuw tienduizen­den mensen de straat op in hoofdstad Minsk. Zeker 140 betogers werden opgepakt, meldde het Russische persbureau RIA.

Steeds meer prominente figuren uit de media en de literatuur­en sportwerel­d nemen afstand van Lukashenko, die zich de gewoonte heeft aangewend op televisie te verschijne­n met een aanvalsgew­eer in zijn handen en de demonstran­ten omschrijft als ‘ratten’.

De Belarussis­che Katholieke Kerk, die kritiek heeft geleverd op de harde behandelin­g van betogers door de veiligheid­sdiensten, liet gisteren weten dat het hoofd van de kerk, aartsbissc­hop Tadeusz Kondrusiew­icz, Belarus niet meer in mag na een bezoek aan Polen.

(NU)

 ??  ?? Brandweerl­ieden inspectere­n de bunker waar het feest plaatsvond. (Foto: HLN)
Brandweerl­ieden inspectere­n de bunker waar het feest plaatsvond. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname