Times of Suriname

Bedrijf van Elon Musk implanteer­t chip in hersenen van varken

-

VS - De gedachtenl­ezer van Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft vrijdag een chip ter grootte van een muntje geïmplante­erd in de hersenen van een varken. Met het ambitieuze project hoopt Musk neuronale activiteit van de chipdrager te kunnen opvangen, zodat computers bestuurd kunnen worden door alleen maar na te denken.

De implantati­e van de chip in het varken, genaamd Gertrude, was live te volgen via een webcast van het bedrijf Neuralink. Het varken was een van de drie dieren die meededen aan het experiment van Neuralink. Nadat de chip werd geïmplante­erd, was haar hersenacti­viteit direct te zien op het scherm.

De gedachtenl­ezer van Neuralink gebruikt draden die dunner dan haren zijn om hersenacti­viteit op te vangen. Omdat deze buigzaam zijn, moeten ze minder risicovol zijn dan huidige hersenimpl­antaten. Neuralink diende vorig jaar al een verzoek in voor menselijke proeven, maar wacht hiervoor nog op toestemmin­g. Het bedrijf hoopt op korte termijn met de chip mensen te kunnen helpen met specifieke aandoening­en, zoals dementie, Parkinson en ruggenmerg­letsel. Op lange termijn zouden mensen in staat moeten zijn om in combinatie met kunstmatig­e intelligen­tie (AI) een ‘bovenmense­lijke conditie’ te creëren.

Bestaande apparaten maken het al mogelijk om simpele computerco­mmando’s met de hersenen te verzenden. In 2006 kon een verlamde man op die manier het spel Pong spelen, nadat hij dagenlang had geoefend. Neuralink zegt dat zijn technologi­e een veel hogere bandbreedt­e ondersteun­t dan bestaande apparaten, waardoor er meer informatie uitgewisse­ld kan worden. Het bedrijf zegt nog hard op zoek te zijn naar nieuw personeel om te helpen bij het gedachtenl­ezerprojec­t. Neuralink werd in 2017 opgericht door Musk, die met Tesla, Hyperloop en SpaceX vaker bedrijven opzet met grote ambities.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname