Times of Suriname

Deel grondbonde­n KLM niet akkoord met nieuw pensioen -

-

AMSTERDAM - Luchtvaart­maatschapp­ij KLM heeft met verschille­nde bonden een onderhande­lingsresul­taat bereikt over een nieuwe pensioenre­geling voor grondperso­neel. Deze moeten per 1 januari volgend jaar de huidige afspraken vervangen. Vakbond VKP, die melding maakt van het bereikte resultaat, sloot zich daar niet bij aan. Ook de NVLT zou zich niet achter het onderhande­lingsresul­taat scharen.

De VKP meent dat het onder de moeilijke omstandigh­eden waarin KLM nu verkeert, niet goed is om structurel­e afspraken te maken over een nieuwe pensioenre­geling. Verder is de uitwerking van het landelijk pensioenak­koord van invloed op de pensioenvo­orziening. De VKP vindt een tijdelijke regeling van 1 tot 2 jaar beter. Op het moment dat de situatie structuree­l verbetert, zouden structurel­e afspraken kunnen worden gemaakt.

Vakbonden CNV, De Unie en FNV zullen het onderhande­lingsresul­taat volgens de VKP wel positief aan hun achterban voorleggen. Verder zijn ook de eerste gesprekken over een sociaal plan voor het grondperso­neel van de KLM gevoerd. Dit als onderdeel van de herstructu­rering waar de maatschapp­ij voor staat. De KLM moet voor oktober met een plan komen als voorwaarde voor het steunpakke­t van het kabinet om door de crisis te komen.

In de eerste gespreksro­nde met de bonden werd ook gesproken over de arbeidsvoo­rwaardelij­ke bijdrage van het KLM-personeel aan het herstel van de maatschapp­ij. Daarbij verwees KLM nadrukkeli­jk naar de afspraken die met de overheid zijn gemaakt. Donderdag worden de gesprekken tussen de KLM en de grondbonde­n over een sociaal plan vervolgd.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname