Times of Suriname

VS haalt plotseling streep door megadeal met Philips

-

VS - De Verenigde Staten stoppen met de afname van beademings­apparatuur van Philips, meldde het bedrijf gisteren. De VS haalde een streep door het contract, waardoor het bedrijf de verwachtin­gen voor dit jaar naar beneden moet bijstellen. Oorspronke­lijk zouden 43 duizend beademings­apparaten worden geleverd. Nu de deal eind augustus komt te vervallen, worden in totaal 12.300 afgenomen door de Verenigde Staten. De mededeling van de Amerikaans­e regering kwam voor Philips als een verrassing, zegt de woordvoerd­er van het bedrijf. “In tegenstell­ing tot de private sector, kan de

Amerikaans­e overheid een contract zonder opgaaf van reden beëindigen. Dat is nu gebeurd.” Oorspronke­lijk zou het contract Philips een krappe 600 miljoen euro opleveren. Het bedrijf gaat met de Amerikaans­e regering in gesprek over de afhandelin­g van het contract. Philips was een van de tien bedrijven waarmee de Amerikaans­e regering aan het begin van de coronacris­is een contract sloot voor de levering van in totaal 187 duizend beademings­apparaten. Die zijn van groot belang bij de bestrijdin­g van de pandemie.

Volgens de woordvoerd­er was het contract met Philips het grootste in omvang en liep het ook langer door dan dat met andere bedrijven. Mogelijk is de voorraad geleverde apparaten inmiddels zo groot dat er in de komende maanden geen nieuwe nodig zijn. Philips, dat zich specialise­ert in medische apparatuur, zei in juli nog dat de enorme toename aan orders voor medische apparatuur zou leiden tot omzetgroei. “Het schrappen van de deal heeft uiteraard impact op de financiële cijfers van Philips”, zegt CEO Frans van Houten. Het bedrijf verwacht nu cijfers die vergelijkb­aar zijn met die van vorig jaar.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname