Times of Suriname

Politie schiet 29-jarige zwarte man dood, protesten in Los Angeles

-

VS - De politie in Los Angeles heeft een zwarte man doodgescho­ten die na een achtervolg­ing en een handgemeen mogelijk een wapen wilde gebruiken. De gebeurteni­s leidde al snel tot antiracist­ische protesten, waarbij ongeveer honderd mensen leuzen als en riepen in de wijk Westmont.

‘No justice no peace’

Het slachtoffe­r, in lokale media geïdentifi­ceerd als de 29jarige Dijon Kizzee, vluchtte te voet toen agenten hem op zijn fiets wilden tegenhoude­n. Hij zou een verkeersov­ertreding hebben begaan. Bij zijn aanhouding sloeg hij een politieman in zijn gezicht waarbij hij kledingstu­kken die hij bij zich had liet vallen. Daarin zat volgens de politie een semiautoma­tisch

‘Black Lives Matter’

pistool, waarop agenten hem neerschote­n. Onduidelij­k is of de man het pistool wilde grijpen. Hij overleed ter plekke.

De Verenigde Staten zijn al een tijd in de ban van politiegew­eld tegen zwarte mensen, volgend op de gewelddadi­ge dood van de zwarte arrestant George Floyd in mei. In tal van steden wordt sindsdien gedemonstr­eerd, geplunderd.

Donald Trump gaat naar de door rellen geteisterd­e stad Kenosha in de staat Wisconsin om steun te betuigen aan de politie. Die schoot vorige maand Jacob Blake zeven keer in de rug, waardoor de zwarte man deels verlamd raakte.

Lokale autoriteit­en

Advertenti­e

maar

ook

hadden de president juist opgeroepen weg te blijven en geen olie op het vuur te gooien. De betogingen in Kenosha mondden herhaaldel­ijk uit in geweld bij confrontat­ies tussen witte burgerwach­tgroeperin­gen en demonstran­ten. Twee mensen zijn omgekomen, een witte 17jarige Trumpaanha­nger is daarvoor aangeklaag­d.

(De Telegraaf)

 ??  ?? In Los Angeles gingen betogers de straat op. (Foto: De Telegraaf)
In Los Angeles gingen betogers de straat op. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname