Times of Suriname

Maatregele­n COVID-19 versoepeld

-

PARAMARIBO – President Chandrikap­ersad Santokhi heeft aangekondi­gd dat vanaf zondag 13 september tot en met zondag 27 september de weekend-lockdown wordt opgeheven en nog enkele maatregele­n worden verder versoepeld.

Het uitgaansve­rbod van 20.00 uur in de avond tot 05.00 uur in de ochtend blijft echter van kracht. Verder is het samenschol­ingsverbod nu geldig voor groepen groter dan tien personen. Het is echter nog steeds verboden om feesten, met inbegrip van huisfeeste­n te houden. Er zullen geen dispensati­es hiervoor worden verleend.

Bijeenkoms­ten voor rouwzittin­gen, uitvaarten en religieuze bijeenkoms­ten zijn toegestaan uitsluiten­d indien en voor zover niet meer dan 50 (vijftig) personen tegelijker­tijd ter plaatse aanwezig zijn en met inachtnemi­ng van de voorschrif­ten. Sportactiv­iteiten in de buitenluch­t mogen normaal plaatsvind­en, met inachtnemi­ng van de voorschrif­ten. Onverkort blijft van kracht dat contactspo­rten niet zijn toegestaan. Het onderwijsp­roces wordt gestart met inachtnemi­ng van de door het ministerie ontwikkeld­e COVID-19-preventiep­rotocollen.

Verder zijn met de volgende sectoren en bedrijfsta­kken concrete afspraken gemaakt om onder de geldende voorschrif­ten in de protocolle­n, open te gaan: recreatieo­orden, casino’s, gok- en vermakelij­kheidsgele­genheden, kansspelka­ntoren, sportschol­en, yoga-dansschole­n, aerobics, zumba, sport- en fitnesscen­tra of gelegenhed­en, contactber­oepen zoals de fysiothera­peuten, kapsalons, kappers en barbershop­s, en markten. Ook hier geldt strikte naleving van de voorschrif­ten.

Nachtclubs, dancings, discotheke­n en dergelijke en ook bordelen en bars blijven gesloten. Restaurant­s en andere commerciël­e gelegenhed­en voor het bereiden en leveren van eten zijn open, uitsluiten­d ten behoeve van afhaal of bezorging, mits zij beschikken over terrassen in de openlucht.

Het vervoer van personen door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluiten­d toegestaan met inachtnemi­ng van het protocol Openbaar Vervoer. De naleving en handhaving van het protocol Openbaar Vervoer zal onder verantwoor­delijkheid zijn van het Ministerie van Transport, Communicat­ie en Toerisme.

De grenzen via land, water en lucht blijven gesloten voor personen, tenzij om dringende redenen toestemmin­g wordt verleend door het COVID-19-Crisis Management Team. De controlepo­sten voor beweging van personen op diverse plekken blijven gehandhaaf­d.

“We gaan het virus alleen kunnen overwinnen, wanneer we ons houden aan de verplichte maatregele­n, en wanneer we op elkaar letten. Wij blijven de uitkomst nauwletten­d volgen en stemmen onze protocolle­n steeds met voortschri­jdend inzicht af op de huidige realiteit”, zei president Santokhi gisteren in zijn toespraak.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname