Times of Suriname

Meer aandacht suïcidenei­gingen tijdens coronacris­is

-

PARAMARIBO - De Pan-Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO), gaat de komende dagen extra aandacht besteden aan suïcide in relatie tot de lockdown-maatregele­n vanwege de coronacris­is. Ook in Suriname zal dit het geval zijn. In Suriname zijn er geen onderzoeks­resultaten beschikbaa­r over de psychologi­sche effecten van COVID19 op de samenlevin­g.

Jaarlijks kent Suriname wel meer dan 700 zelfmoordp­ogingen. Uit de data blijkt wel dat de afgelopen jaren steeds meer dan honderd geslaagde pogingen zijn gedaan. Volgens de PAHO is er een stijging aan pogingen en intenties te merken binnen de lidlanden sinds de uitbraak van COVID-19.

In 2014 is het hoogste aantal zelfmoorde­n van de afgelopen 7 jaar in Suriname te merken. In dat jaar sloegen 139 mensen de hand aan zichzelf. Binnen deze periode is het alleen in 2017 gelukt om onder de honderd gevallen te komen: 87. Nadien zette de trend zich weer voort. Tussen 2013 en 2020 waren er ruim duizend zelfmoordg­evallen. De PAHO verwacht in 2020 een piek in de Amerikas vanwege COVID-19. Depressie vanwege vrijheidsb­eperkingen en verloren banen zijn de voornaamst­e redenen. Ook in Suriname neemt de uiting van frustratie vanwege de beperkende maatregele­n vanuit de overheid, banenverli­es en inkomstend­erving steeds meer toe.

“Maar dat moet nog geen reden zijn om te denken van: ik moet een einde maken aan het mooie dat deze wereld te bieden heeft”, zegt psycholoog Raj Jadnanansi­ng. Hij is tevens directeur van het Psychiatri­sch Centrum Suriname (PCS). “Je laat met suïcide juist meer problemen achter voor de nabestaand­en. Dus het is absoluut geen oplossing voor mij. Er is altijd wel te praten over waarom je een eind wil maken aan het leven. Dat leven heeft veel meer te bieden dan proberen einde te maken daaraan”, zegt hij. Communicer­en met anderen over de gevoelens zijn volgens hem de beste manier om uit de depressie te komen. “Er is altijd wel een weg door te praten of je gaat naar de hulpverlen­ers. Praat met iemand die je goed kent om je te kunnen helpen om wat hulpverlen­ing te krijgen. Praat met een ouder, praat met een broer, praat met iemand uit de buurt, praat met een maatschapp­elijk werker. Er zal altijd wel een oplossing zijn”, zegt de psycholoog.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname