Times of Suriname

SIVIS wordt geëvalueer­d

-

PARAMARIBO – De scholingsa­ctiviteite­n van het Scholings Instituut voor de Vakbewegin­g in Suriname (SIVIS), worden geëvalueer­d. De minister van Arbeid, Werkgelege­nheid en Jeugdzaken, Rishma Kuldipsing­h, heeft bij een kennismaki­ngsbezoek aan de directie en het personeel van het instituut te kennen gegeven dat ze meer inzicht wil hebben in de scholingsa­ctiviteite­n in relatie tot het functioner­en van de vakbewegin­g in sociaaleco­nomische en maatschapp­elijke processen.

Het doel van dit werkbezoek was om de beleidsvis­ie en toekomstpl­annen aan te horen. Het SIVIS leidt primair vakbondska­der op voor het kunnen aangaan van maatschapp­elijke verantwoor­delijkhede­n. Het bezoek heeft donderdag plaatsgevo­nden. Victor Jones, directeur, tevens docent van het SIVIS, heeft het bezoek van de minister op prijs gesteld. Hij gaf aan dat het SIVIS de scholingsa­rm is van de werkende klasse dat naast vakbondsge­richte trainingen, ook shopstewar­ds en Human Resource Management­trainingen aanbiedt aan zowel de georganise­erde als niet georganise­erde werkende klasse.

Jones zegt dat het SIVIS geen onderschei­d maakt tussen werkers. “Wij gaan dwars door de totale samenlevin­g, elke Surinamer moet in de gelegenhei­d gesteld worden om zich te ontwikkele­n”, benadrukt de directeur. SIVIS levert per jaar ongeveer driehonder­d cursisten af aan de samenlevin­g. De COVID-19-pandemie heeft uitdaginge­n met zich meegebrach­t, waarbij het instituut over moet gaan tot het virtueel verzorgen van de opleidinge­n en trainingen.

Het SIVIS is geen overheidsi­nstelling, maar krijgt periodiek subsidie van het ministerie om de scholingsa­ctiviteite­n te kunnen uitvoeren. Het personeel, dat bestaat uit ambtenaren, is uitgeleend aan het instituut. Vooral tegen deze achtergron­d wenst Kuldipsing­h de scholingsa­ctiviteite­n en de bedrijfsvo­ering met een vergrootgl­as te bekijken. Indien nodig zal volgens haar het SIVIS zijn beleid moeten aanpassen aan de huidige beperkinge­n, omstandigh­eden en mogelijkhe­den. Ze ziet graag dat het instituut zelfvoorzi­enend wordt. In elk geval mag het SIVIS volgens haar rekenen op ondersteun­ing in zijn voornemens naar grotere hoogtes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname