Times of Suriname

Wereld Eczeem Dag

-

Eczeem is een verzamelna­am voor een groot aantal verschille­nde huidaandoe­ningen die maar zeer ten dele wat met elkaar te maken hebben, en van vele vormen ervan is de oorzaak nog maar slecht bekend. De meeste, maar niet alle, eczemen jeuken, maar lang niet alle jeukende aandoening­en zijn eczeem. Andere veelvoorko­mende symptomen zijn: roodheid, schilferin­g. Vaak ook bultjes, soms blaasjes. Juist het tegelijk voorkomen van meerdere symptomen past bij eczeem.

Constituti­oneel eczeem, ook wel atopisch eczeem: eczeem als gevolg van aangeboren aanleg. Bij baby’s en kinderen, maar ook op volwassen leeftijd. Dit eczeem heeft (bij oudere kinderen en volwassene­n) een voorkeursl­okalisatie in de elleboogsp­looien en knieholtes. Constituti­oneel eczeem is een immuunziek­te. Allergisch contactecz­eem: ontstaat door contact met een stof, door irritatie (meestal) of allergie (soms). Een bekend voorbeeld van allergisch contactecz­eem is nikkelalle­rgie.

Ortho-ergisch contactecz­eem: eczeem als gevolg van (over)belasting van de huid, met name door water en zeep.

Craquelé-eczeem of asteatotis­ch eczeem: eczeem met vooral droge schilferin­g, ontstaat door uitdroging (tekortschi­eten van vochtvasth­oudend vermogen van de hoornlaag), vooral bij oudere mensen.

Hypostatis­ch eczeem: eczeem als gevolg van te veel oedeem, meestal aan de onderbenen.

Seborroïsc­h eczeem: schilferig­e aandoening van de huid, die mogelijk mede wordt veroorzaak­t door de gist Malassezia furfur (Pityrospor­um ovale). Met name de behaarde hoofdhuid, neus- en wangplooie­n en de huid rondom de wenkbrauwe­n zijn het meest aangedaan.

Acrovesicu­leus eczeem of dyshidroti­sch eczeem: beschrijve­nde term voor een vorm van eczeem aan handen of voeten die gepaard gaat met kleine blaasjes.

Eczema herpeticum (Kaposi): eczeem in combinatie met een herpes simplexvir­us.

Geïmpetigi­niseerd eczeem: eczeem dat secundair geinfectee­rd is, vooral met Staphyloco­ccus aureus, vergelijk impetigo.

Nummulair eczeem: vaak hardnekkig eczeem met verspreid muntgrote schilferen­de afwijkinge­n.

Tylotisch eczeem of ragadiform eczeem of eczema hyperkerat­oticum et rhagadifor­me: beschrijve­nde term van eczeem aan handen of voeten met veel schilfers, droge huid en kloven.

Beroepsecz­eem: eczeemklac­hten zoals die vaak bij mensen met een bepaald beroep gezien worden, als vormen van contactecz­eem: bakkersecz­eem, kappersecz­eem, metselaars­eczeem. Meestal door irritatie, soms door contactall­ergie.

De verscheide­ne vormen van eczeem zijn niet besmetteli­jk. Als de huid niet goed behandeld wordt, kunnen er bacteriën op de huid komen die wel besmetteli­jk zijn. Dat zijn wondjes waar pus uit komt.

(Bron:wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname