Times of Suriname

Drie Rohingya’s overleden na maandenlan­ge tocht op zee

-

INDONESIЁ Van de bijna driehonder­d Rohingya’s die maandag na vermoedeli­jk zes maanden op zee arriveerde­n in Indonesië, zijn er drie overleden. Dit meldde The Guardian op basis van een lokale hulporgani­satie.

De in totaal 296 vluchtelin­gen zaten vast op zee omdat hun boot vanwege de coronacris­is door meerdere landen werd geweigerd, en ze daarna werden gegijzeld door mensensmok­kelaars die geld eisten. De Rohingya’s, een moslimmind­erheid uit Myanmar, zijn na hun aankomst in de provincie Atjeh opgevangen door de lokale autoriteit­en en hulporgani­saties. Ze zijn door de lange tijd op zee verzwakt en verkeren in slechte gezondheid.

“Hun conditie was verschrikk­elijk”, zegt de directeur van een lokale hulporgani­satie tegen The Guardian. “We hebben hun kleding verbrand omdat ze zich op de boot niet konden wassen en geen andere kleding hadden. Ze waren aan het verhongere­n.”

Drie Rohingya’s (19, 21 en 22 jaar) zijn in de afgelopen dagen overleden. Op de boot, die begin dit jaar vanuit Bangladesh was vertrokken, stierven volgens de organisati­e al zo’n dertig personen. Hun lichamen zijn in zee gegooid.

De 296 Rohingya’s maakten in eerste instantie deel uit van een groep van circa achthonder­d vluchtelin­gen. De meeste personen kwamen eerder dit jaar al in kleinere groepen aan in Indonesië of Maleisië. De laatste groep werd lang gegijzeld omdat niet iedereen de mensensmok­kelaars genoeg had betaald. De boot kon pas afmeren nadat families op het vasteland de mensensmok­kelaars geld hadden gegeven, onder meer voor het extra voedsel dat naar de boot werd gebracht.

De boot kwam uit Bangladesh, waar honderddui­zenden Rohingya’s in de afgelopen jaren naartoe zijn gevlucht vanwege onderdrukk­ing in Myanmar. In het buurland verblijven ze onder slechte omstandigh­eden en zonder toekomstpe­rspectief in enorme vluchtelin­genkampen. Daarom proberen sommigen met hulp van mensensmok­kelaars andere ZuidoostAz­iatische landen te bereiken. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname