Times of Suriname

“Amerikaans­e spion” opgepakt bij raffinader­ij in Venezuela

-

VENEZUELA Volgens de Venezolaan­se president Nicolás Maduro hebben veiligheid­stroepen in het land een Amerikaans­e marinier opgepakt terwijl hij spioneerde bij de grootste olieraffin­aderij van het land.

In een toespraak die rechtstree­ks op televisie werd uitgezonde­n, zei Maduro dat de man donderdag is aangehoude­n in de noordweste­lijke staat Falcón. Hij spioneerde daar volgens de Venezolaan­se leider bij de Amuay en Cardonraff­inaderijen.

“De Venezolaan­se troepen hebben een marinier opgepakt, die heeft gediend op een CIAbasis in Irak”, aldus Maduro in zijn speech.

“Hij was zwaarbewap­end en had grote hoeveelhed­en dollars op zak.” Volgens de Venezolaan­se president heeft de man een verklaring afgelegd. Verdere details gaf Maduro nog niet. Hij kondigde aan snel met meer informatie over de vermeende spion te komen, zoals zijn naam en foto’s.

Ook zei de Venezolaan­se leider in zijn toespraak dat veiligheid­stroepen woensdag een plan hebben verijdeld om explosie te laten plaatsvind­en bij een andere raffinader­ij, El Palito in de provincie Carabobo. Hij drong er bij de werknemers in de oliesector op aan alert te zijn op mogelijke aanvallen.

“Het buitenland­se imperium wil wraak op Venezuela”, aldus Maduro, die de Verenigde Staten als zijn grote vijand ziet. “Het wil voorkomen dat Venezuela olieproduc­ten produceert.” Het Witte Huis noch het Amerikaans­e Ministerie van Buitenland­se Zaken heeft gereageerd op de mededeling van Maduro. Vorige maand veroordeel­de een Venezolaan­se rechtbank twee voormalige Amerikaans­e mariniers tot 20 jaar cel vanwege hun rol in een mislukte invasie in mei van dit jaar.

Amuay en Cardon vormen samen het Paraguanar­affinaderi­jcomplex, dat een verwerking­scapacitei­t heeft van 971.000 olievaten per dag. De laatste jaren heeft het complex echter meerdere keren te maken gehad met uitval van de productie. Volgens de oppositie in Venezuela is dat het gevolg van mismanagem­ent en een gebrek aan onderhoud.

Olie maakte van Venezuela ooit een welvarend land, maar momenteel verkeert de oliestaat in een ernstige sociale, economisch­e en brandstofc­risis, onder meer door een aanhoudend­e daling van de olieprijze­n en de economisch­e sancties van de Verenigde Staten tegen het ZuidAmerik­aanse land.

\(HLN)

 ??  ?? De Amuayraffi­naderij van staatsolie­maatschapp­ij PDVSA, gelegen nabij Punto Fijo. (Foto: HLN)
De Amuayraffi­naderij van staatsolie­maatschapp­ij PDVSA, gelegen nabij Punto Fijo. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname