Times of Suriname

Griekse premier belooft nieuwe permanente migranteno­pvang op Lesbos

-

GRIEKENLAN­D De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft gisteren beloofd dat het land een nieuw permanent migranteno­pvangcentr­um zal bouwen op Lesbos. Afgelopen week brandde het overbevolk­te migrantenk­amp Moria op het eiland af.

Door de brand in Moria kwamen bijna dertiendui­zend migranten zonder onderdak te zitten. In het kamp was al sprake van wat hulporgani­saties ‘onmenselij­ke’ omstandigh­eden hebben genoemd. Met de bouw van het nieuwe kamp wil Griekenlan­d niet alleen een beter alternatie­f voor het kamp bouwen, maar ook een beter beleid opstellen voor het behandelen van binnenkome­nde migranten. Premier Mitsotakis roept de rest van de Europese Unie op om meer betrokken te zijn bij de bouw.

Bewoners van Lesbos hebben protest aangeteken­d tegen de bouw van een nieuw asielzoeke­rscentrum op het eiland. Ook migranten willen geen nieuw centrum op Lesbos, zij zouden liever van het eiland overgeplaa­tst worden. Momenteel worden veel migranten opgevangen in een tijdelijk tentenkamp bij Mytilini, de hoofdstad van

Lesbos. Naar verwachtin­g kunnen hier zo’n drieduizen­d mensen onderdak vinden. Tientallen mensen in dit tijdelijke kamp blijken besmet met het coronaviru­s. Voordat Moria afbrandde was het kamp in quarantain­e geplaatst, omdat er minstens 35 mensen in het kamp positief testten op het virus.

Griekse autoriteit­en kunnen een deel van deze besmette personen sinds de brand niet meer terugvinde­n. Doordat de migranten dicht op elkaar zitten en geen voorzienin­gen meer hebben, vrezen autoriteit­en dat het virus flink om zich heen zal grijpen. (NU)

 ??  ?? Griekse militairen bouwen tentenkamp voor dakloze migranten op Lesbos. (Foto: NU)
Griekse militairen bouwen tentenkamp voor dakloze migranten op Lesbos. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname