Times of Suriname

Turks onderzoeks­schip na maand weg uit Griekse wateren

- De Oruç Reis, vergezeld door Turkse oorlogssch­epen. (Foto: NOS)

GRIEKENLAN­D Een Turks schip dat naar gas zocht in de Middelland­se Zee bij het Griekse eilandje Kastellori­zo, is teruggekee­rd naar de Turkse havenstad Antalya. Het onderzoeks­schip Oruç Reis voer de afgelopen maand in het gebied, begeleid door Turkse oorlogssch­epen. Bij het eilandje, dat vlak voor de Turkse kust ligt, bevindt zich waarschijn­lijk een grote gasvoorraa­d. De Turken zochten in Griekse wateren en dat leidde tot toenemende spanning met

Griekenlan­d. Volgens het internatio­nale zeerechtve­rdrag van de VN was het verboden. De eilandbewo­ners spraken van een grove provocatie. De Griekse regering is blij dat het schip vertrokken is. “Dit is een positieve eerste stap, ik hoop dat er meer volgen”, zei premier Mitsotakis. “Als we meer tekenen zien van deescalati­e ben ik de eerste om aan de onderhande­lingstafel plaats te nemen.” Praten is volgens hem de enige manier om het probleem tussen de twee landen op te lossen. Het moet leiden tot het afbakenen van de militaire zones. De eerste stap van Turkije zal de opmaat zijn naar verbeterin­g van de onderlinge relatie, zei de premier.

Het geschil over de mogelijke olie en gasvelden leidde ertoe dat steeds meer militaire schepen zich in het gebied manifestee­rden. NAVOpartne­rs Turkije en Griekenlan­d stuurden beide oorlogssch­epen naar het gebied om er militaire oefeningen te houden. De NAVO greep in door een gesprek te organisere­n tussen de legers van beide landen.

President Erdogan protesteer­de hevig tegen een FransGriek­se oefening met een Frans fregat en twee gevechtsvl­iegtuigen.

Ook de Europese Unie oefende druk uit op Turkije, door te dreigen met sancties.

Het Turkse onderzoeks­schip keerde terug naar Antalya toen zijn Navtex, een internatio­nale dienst voor berichten en waarschuwi­ngen op zee, niet was verlengd. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname