Times of Suriname

Meer dan 100 arrestatie­s bij vrouwenbet­oging in Wit-Rusland

-

WITRUSLAND Bij de betogingen die zaterdag duizenden vrouwen op de been brachten in WitRusland, zijn in totaal 114 mensen opgepakt. Dat deelde het Ministerie van Binnenland­se Zaken mee. Onder hen zijn er 87 naar de gevangenis gebracht. De demonstran­ten trokken de straat op tegen de autoritair­e president Aleksandr Loekasjenk­o. Volgens mensenrech­tencentrum Wesna zijn vooral vrouwen opgepakt. Tot dusver stelden de WitRussisc­he veiligheid­sdiensten zich tegenover vrouwen eerder terughoude­nd op en pakten ze voornameli­jk mannen op. Videobeeld­en toonden gisteren echter hoe gemaskerde veiligheid­sdiensten vrouwelijk­e betogers hardhandig vastgrijpe­n en wegbrengen in geblindeer­de busjes. De onafhankel­ijke nieuwssite tut. by sprak van dertig arrestatie­s.

Zaterdagmi­ddag was nieuw protest gepland. In de hoofdstad Minsk was een “mars van de helden” gepland, die ook hulde zal brengen aan de 38jarige oppositiel­eidster Maria Kolesnikov­a, die momenteel in de cel zit. De ordedienst­en aanwezig.

In WitRusland zijn al weken protesten en stakingen tegen het regime van Loekasjenk­o aan de gang. De president, die al meer dan een kwart eeuw aan de macht is, stelt dat hij de presidents­verkiezing­en van 9 augustus met 80 procent van de stemmen heeft gewonnen. Oppositiel­eidster Svetlana Tichanovsk­aja zou 10,12 procent hebben gehaald. Volgens de oppositie is er echter op grote schaal met de stembusgan­g geknoeid.

(HLN)

waren

talrijk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname