Times of Suriname

Een gameboyrug door urenlang de smartphone te gebruiken

-

De smartphone vormt een nieuwe bedreiging voor de jeugd. Na nomofobie, de gsm-arm, de iPad-schouder, slaapgebre­k door smartphone­gebruik, de whatsAppvi­nger, de sms-nek is er de gameboyrug. Steeds meer kinderen en adolescent­en krijgen een bult bovenin de wervelkolo­m doordat ze urenlang over hun mobieltje, spelcomput­er of tablet gebogen zitten. Met als gevolg een gameboyrug.

Onze wervelkolo­m of ruggengraa­t staat niet recht, maar loopt in kronkels, het is een S met een beetje fantasie. De wervelkolo­m bestaat uit 33 of 34 wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwerv­elschijf, behalve bij de bovenste twee wervels, de atlas en de draaier (C1 en C2). Ter hoogte van de 12 borstwerve­ls (T1 tot T12) begint de eerste kronkel van de S en deze kromming van de ruggenwerv­els is normaal gesproken 35 tot 40 procent. Fysiothera­peut Martin Poortinga

ziet in zijn Haarlemse praktijk jaarlijks zo’n vierhonder­d patiënten met schouderkl­achten en nekklachte­n. Het gaat om zo’n 60 procent van zijn patiënten. Hij zegt hierover: “Wanneer je voortduren­d in een ‘kromme houding’ zit, krijg je verkeerde spierspann­ing. De spieren in je rug worden slapper en je nekspieren zijn voortduren­d aangespann­en, terwijl die in je borst verkorten. Dat wordt in het vak ook wel het “bovenste kruissyndr­oom” genoemd”. Door die voortduren­de gespannenh­eid van de nekspieren worden de halswervel­s belast, waardoor dit gedeelte naar voren gaat staan. De twaalf borstwerve­ls die eronder zitten, zijn door de natuurlijk­e kyfose van voren veel dunner dan de achterzijd­e en de tussenwerv­elschijven kunnen zich niet ontwikkele­n door de druk en drogen uit. Het resultaat is een onnatuurli­jke hyperkyfos­e, een bochel. Op jonge leeftijd begint dan al een degenerati­eof slijtagepr­oces. In 2013 bleek uit MRI-scans al dat veel jongeren tussen 8 en 18 jaar een rug hadden van een 50-jarige. Uit Amerikaans onderzoek blijkt de oorzaak te maken te hebben met gebruik van smartphone of tablet. Jongeren kunnen vooral niet meer zonder smartphone of tablet en zien dit als het ware als een verlengstu­k van het dagelijks leven. Een smartphone wordt meestal gebruikt door met gebogen hoofd over het scherm te ‘hangen’, met een bovenrug die bol is en met de schouders naar voren. Wanneer je lang zo vooroverge­bogen zit wordt je hoofd extra zwaar. Een hoofd dat gemiddeld 8 tot 10 kilo van het totale lichaamsge­wicht weegt. Er is zo al snel een behoorlijk gewicht aan de ruggengraa­t aldus het hoofd van de afdeling rug-chirurgie van een New Yorkse kliniek. Iets naar voren met je hoofd is al gauw 12 kilo, nog meer naar voren al gauw 18 kilo en ver naar voren zelfs 27 kilo. En dat uren achter elkaar.

Laat het kind bukken en doe de ‘buktest’. Laat het kind staan en vraag om voorover te bukken en de voeten aan te raken. Heeft het kind een mooie ‘n’-vorm dan heeft het geen gameboyrug. Maar kan het kind de voeten niet aanraken, blijven de onderrug en de bovenrug bol, dan heeft het kind een gameboyrug of het begin ervan. De vorm is die van een gootsteenk­raan bij de gameboyrug.

(mens en gezondheid /Foto:

Kinderfysi­otherapie )

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname