Times of Suriname

Anticoncep­tiepillen voor vrouwen: Typen en bijwerking­en

-

Anticoncep­tiepillen zijn pillen die een vrouw dagelijks inneemt om zo een zwangersch­ap te voorkomen. De pillen, die door de mens gemaakte vormen van de hormonen oestrogeen en progestage­en bevatten, zorgen er voor dat sperma niet in de baarmoeder kan binnendrin­gen. Naar schatting gebruikt anno 2020 zo’n zestig procent van alle vrouwen in de vruchtbare jaren een vorm van anticoncep­tie om een zwangersch­ap te voorkomen. Veel vrouwen kiezen anticoncep­tiepillen vanwege hun gebruiksge­mak, beschikbaa­rheid, veiligheid, meestal beperkte bijwerking­en, extra gezondheid­svoordelen en effectivit­eit. Een uitgebreid overleg met en onderzoek door de arts is nodig alvorens de arts deze op voorschrif­t verkrijgba­re medicijnen voorschrij­ft.

Een vrouw raakt zwanger wanneer een eicel die vrijkomt uit haar eierstok wordt bevrucht door het sperma van een man. De bevruchte eicel hecht zich aan de binnenkant van de baarmoeder van een vrouw, waar het wordt gevoed en zich ontwikkelt tot een baby. Hormonen in het lichaam van de vrouw regelen de vrijgave van de eicel uit de eierstok (eisprong = ovulatie) en bereiden het lichaam voor op het accepteren van de bevruchte eicel.

Hormonale contracept­iva zoals de pil bevatten door de mens gemaakte vormen van twee hormonen, met name oestrogeen en progestage­en. Deze hormonen worden van nature aangemaakt in de eierstokke­n van een vrouw. Anticoncep­tiepillen bevatten beide hormonen of alleen progestage­en. Deze hormonen werken om de natuurlijk­e cyclische hormonen van het lichaam te remmen om zwangersch­ap te voorkomen. Zwangersch­ap wordt voorkomen door een combinatie van factoren.

Dit type pil bevat zowel oestrogeen als progestage­en. Combinatie­pillen voor anticoncep­tie voorkomen dat de eierstokke­n een eicel vrijgeven. Ze vertragen ook de voortgang van een eicel door de eileiders, verdikken baarmoeder­halsslijm en verdunnen de bekleding van de baarmoeder (endometriu­m). Hierdoor voegt het sperma zich niet bij de eicel. Er is een grote verscheide­nheid aan combinatie­pillen. Dit hangt af van hoe vaak een vrouw wenst te menstruere­n alsook van de dosis hormonen die het beste past bij de vrouw.

Een andere optie voor hormonale anticoncep­tiva is de pil met verlengde cyclus. Dit bevat dezelfde hormonen als andere anticoncep­tiepillen, maar de vrouw neemt de hormonen in een langere cyclus in. Dat vermindert het aantal menstruati­eperioden van dertien menstruati­eperiodes per jaar naar slechts vier per jaar. Dat betekent dat een vrouw die deze pil gebruikt, maar één keer per seizoen menstrueer­t. Dit soort orale contracept­iva bevat dezelfde combinatie van twee hormonen die vaak worden gebruikt in andere hormonale anticoncep­tiva. Maar de vrouw moet deze pil gedurende twaalf weken continu innemen, gevolgd door één week inactieve pillen, wat resulteert in een menstruati­ecyclus. Er zijn ook andere vormen van pillen met een verlengde cyclus waarbij gebruik wordt gemaakt van dezelfde hormonen. Deze pillen gebruiken oestrogeen in de laatste week.

De ‘minipil’ is een type anticoncep­tiepil dat alleen progestage­en en geen oestrogeen bevat. Dit zijn pillen die slechts één hormoon (progestage­en) bevatten. In elke verpakking met pillen bevatten alle pillen dezelfde hoeveelhei­d progestage­en en zijn alle pillen actief. De arts schrijft deze pillen voor aan vrouwen die borstvoedi­ng geven of aan vrouwen die last hebben van misselijkh­eid of andere bijwerking­en van oestrogeen. Minipillen verdikken het baarmoeder­halsslijm, zodat het sperma de eicel niet kan bereiken. Het hormoon in de pillen verandert ook het baarmoeder­slijmvlies, waardoor een bevruchte eicel zich waarschijn­lijk niet kan innestelen. In sommige gevallen voorkomen minipillen de vrijgave van een eicel. Als een vrouw de minipillen consequent en correct gebruikt, zijn ze ongeveer 95% effectief (iets minder effectief dan standaard anticoncep­tiepillen).

Het is belangrijk om vooraf goed met de arts te overleggen of en ook welk type contracept­iva het meest geschikt is. Hij adviseert de vrouw over wat ze van de pillen mag verwachten en wat de mogelijke bijwerking­en zijn. Hiervoor moet hij de levensstij­l en voorkeuren van e vrouw kennen. De arts moet bovendien op de hoogte zijn van het gebruik van voorgeschr­even maar ook vrij verkrijgba­re medicatie, vitaminen, supplement­en en kruiden. Sommige medicijnen, waaronder antibiotic­a en anti-epileptica vermindere­n namelijk de effectivit­eit van anticoncep­tiepillen. Voorts is de medische geschieden­is van een vrouw essentieel omdat de pil soms niet aanbevolen is. Alle vrouwen die orale anticoncep­tiva gebruiken, hebben minstens één keer per jaar een medische controle door de arts nodig. Vrouwen moeten ook drie maanden na de start van de pilinname hun bloeddruk laten controlere­n. Het is erg belangrijk om de minipillen (alleen progestage­en) elke dag op exact hetzelfde tijdstip in te nemen. Als een vrouw een pil mist of meer dan drie uur te laat is voor een pilinname, moet ze de pil innemen zodra ze er aan denkt en een back-upmethode gebruiken (zoals een condoom of zaaddodend middel) gedurende de volgende 48 uur.

Wanneer een vrouw de pillen inneemt zoals voorgeschr­even, zijn ze meestal effectief in de eerste maand na inname. Voor de zekerheid raden sommige artsen het gebruik van een andere vorm van anticoncep­tie aan gedurende de eerste maand (zoals condooms). Na de eerste maand mag een vrouw vertrouwen op de pil voor anticoncep­tie.

Als een vrouw is vergeten een anticoncep­tiepil in te nemen, neemt ze deze in zodra ze er aan denkt. Denkt ze er de volgende dag pas aan dat ze deze vergeten in te nemen is de dag voordien, dan neemt ze die dag twee pillen. Twijfelt de vrouw of vergeet ze gedurende meerdere dagen om de pil in te nemen, dan kan ze het beste contact opnemen met de arts. Elke keer dat ze de orale anticoncep­tie vergeet in te nemen, is het belangrijk om een ander anticoncep­tiemiddel te gebruiken om een zwangersch­ap te voorkomen. (mens en gezondheid /Foto:

Consumed)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname