Times of Suriname

Gebarsten huid: Oorzaken en symptomen van barstjes

-

Een gebarsten huid is vaak het resultaat van een droge huid. Diverse aandoening­en zoals een allergie of een huidziekte liggen mogelijk aan de basis van barsten in de huid. Barstjes in de huid zijn soms ook het resultaat van omgevingsf­actoren, zoals droog weer en overmatig baden. Een huid die gebarsten is, gaat in de meeste gevallen vergezeld met andere huidtekene­n, zoals droogheid, schilferin­g en jeuk. Afhankelij­k van het onderligge­nd probleem, ontstaan mogelijk ook tekenen aan andere lichaamssy­stemen zoals overmatig zweten en gewrichtsp­ijn. Een snelle behandelin­g is nodig om complicati­es te voorkomen. Dit is vaak mogelijk met zelfzorgma­atregelen, maar in sommige gevallen is het nodig om een arts op te zoeken die dan het onderligge­nd probleem van de gebarsten huid behandelt.

Om zacht en buigzaam te blijven, heeft de huid veel water nodig. Als de huid droog is, verliest deze haar flexibilit­eit. Bij een ernstig uitgedroog­de huid ontstaan barsten in de huid. Ook krassen en andere trauma’s, infecties, allergieën en andere ziekten leiden mogelijk tot een droge, gebarsten huid.

Een gebarsten huid gaat vaak gepaard met andere symptomen van een droge huid, waarbij het éne symptoom vaak tot het andere leidt. Zo leidt droogheid tot schilferin­g. Een schilferen­de huid veroorzaak­t mogelijk een jeukende huid. Jeuk leidt dan weer tot krassen/krabben, wat resulteert in een huidontste­king. De kleine scheurtjes ontwikkele­n zich tot kloven, die op hun beurt weer resulteren in verdere roodheid van de huid en huidirrita­tie. Het snel en ijverig behandelen van een droge, gewonde of gebarsten huid helpt deze cyclus doorbreken.

Om de oorzaak van een gebarsten huid te achterhale­n, is een grondige medische geschieden­is en een goed vraaggespr­ek nodig. De arts noteert alle symptomen en mogelijke risicofact­oren en inspecteer­t daarna de huid. Indien hij vermoedt dat een onderligge­nde aandoening aan de basis ligt van de barsten in de huid, zet hij bijkomende onderzoeke­n in zoals een bloedonder­zoek. met een zachte, ongeparfum­eerde lotion of vochtinbre­ngende crème. Voldoende vocht innemen is belangrijk om uitdroging te voorkomen, ook van de huid. In de winter is het gebruik van een lippenbals­em aanbevolen om droge, gebarsten lippen te voorkomen en behandelen. Ook moet een patiënt alle mogelijke boosdoener­s en risicofact­oren beperken of vermijden indien mogelijk. Het gebruik van een luchtbevoc­htiger is vaak een waardevoll­e optie bij patiënten met een droge, gebarsten huid. Het is verder essentieel om niet te krabben of krassen aan de huid om verdere complicati­es te voorkomen. Katoen of zijde zijn verder goede kledingsto­ffen die minder snel leiden tot huidirrita­tie en barsten in de huid. De huid moet tot slot beschermd worden door bijvoorbee­ld handschoen­en te dragen bij het tuinieren. (mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname