Times of Suriname

Pijn bij hallux valgus? Gebruik eens een tenensprei­der

-

Hallux valgus is een aandoening aan de tenen die veel voorkomt, zowel bij jongeren als bij ouderen. De vergroeiin­g van de grote teen (en de andere tenen) naar binnen toe, die in de loop der jaren meestal verergert, kan voor veel pijnklacht­en zorgen en het lopen en bewegen bemoeilijk­en. Afwachten tot een operatie noodzakeli­jk is, is niet langer nodig. Je kunt zelf een aantal stappen ondernemen om de pijnklacht­en te verlichten. De allerbelan­grijkste tip is en blijft het dragen van correcte schoenen. Maar daarnaast kan een tenensprei­der ook verlichtin­g van de klachten brengen wanneer men deze dagelijks draagt.

Hallux valgus is een standafwij­king aan de grote teen. In een gevorderd stadium van de standafwij­king kan de teen daadwerkel­ijk scheef gaan staan en tegen de andere tenen aan drukken, die als gevolg daarvan ook scheef kunnen gaan groeien. Dit geeft als resultaat de ‘typische’ scheve grote teen die kenmerkend is voor hallux valgus, met een knobbel aan de buitenkant van de grote teen, een bunion genaamd. De bunion kan soms rood kleuren en pijnlijk aanvoelen wat wordt veroorzaak­t door een slijmbeurs­ontsteking. Veel onderzoek is gedaan naar het ontstaan van hallux valgus, maar de oorzaak ervan valt niet eenduidig toe te wijzen. Meestal wordt verkeerd schoeisel geassociee­rd als de hoofdoorza­ak, maar dat verklaart niet altijd waarom ook mannen en vrouwen in culturen waarin vooral op sandalen of bloten voeten wordt gelopen, net zo goed hallux valgus ontwikkele­n. Ook zijn er genoeg mensen die nooit hallux valgus ontwikkele­n, terwijl ze onderontwi­kkelde voetspiere­n hebben en op schoenen lopen die niet aan te bevelen zijn vanwege een te smalle voorvoet of dat de schoenen niet aansluiten bij platvoeten.

Dit maakt echter niet minder waar dat het dragen van correct schoeisel de pijnklacht­en en de ontwikkeli­ng van hallux valgus aanzienlij­k kan vermindere­n voor hen die wel te lijden hebben onder de klachten.

Klachten kunnen uitblijven, maar wanneer zich eenmaal primaire klachten voordoen is dit veelal uitstralen­de branderige pijn in de grote teen als gevolg van drukpijn op de bunion en/of drukpijn aan de teen naast de grote teen. Secundaire klachten zijn likdoorns en drukpijn plekken tussen de tenen.

In de meeste gevallen zal wanneer de diagnose hallux valgus is gesteld door een arts, niet in de eerste plaats worden gesproken over opereren. Alleen in gevallen waarin de klachten dermate groot zijn en de hallux valgus in een vergevorde­rd stadium is, zal opereren tot de overweging­en behoren. De resultaten van opereren zijn vrijwel altijd positief en verhelpen de klachten.

Maar je hoeft niet te wachten tot de pijn zo erg wordt dat alleen nog een operatie kan helpen. Je kunt altijd zelf een aantal aanpassing­en doen die vrijwel voor iedereen een pijnverlic­htend en corrigeren­d effect hebben op hallux valgus.

Wie zijn pijnklacht­en als gevolg van hallux valgus ook eens op een andere manier te lijf wil gaan, zou kunnen overwegen een tenensprei­der te dragen. Dit zorgt ervoor dat de grote teen weer in een rechte lijn komt te rusten met de voet, door een ‘kussentje’ tussen de grote teen en de middelste teen te positioner­en. Het kussentje duwt de grote teen als het ware weer naar buiten. De tenensprei­ders zijn er in verschille­nde soorten, van wisselend materiaal en voor alleen de grote teen, maar ook voor het corrigeren van alle tenen indien gewenst.

Met een tenensprei­der kun je scheefgroe­i corrigeren door de spreider dagelijks in je schoenen te dragen. Het is niet bewezen dat het de scheefgroe­i stopt, maar het kan wel degelijk bijdragen aan het vermindere­n van klachten in het stadium waarin opereren (nog) niet tot de opties behoort.

Draag een tenensprei­der altijd in combinatie met schoeisel met een bredere voorvoet, zodat de druk van de bunion af komt. Tenensprei­ders dragen in schoenen die te smal zijn, kan ook pijnlijk zijn, doordat de tenensprei­der juist meer ruimte voor de tenen vraagt, omdat ze niet meer naar binnen gekanteld staan. Daarom blijft het dragen van schoenen met een smallere voorvoet hoe dan ook af te raden.

Tenensprei­ders van siliconen gel zijn ontzettend zacht en vormen zich naar je voet, waardoor bij het aantrekken van de schoen, de tenensprei­der perfect aansluit op de voet. Bovendien loopt siliconen het meest comfortabe­l, zodat je de tenensprei­der gerust uren lang aan kunt hebben.

Belangrijk is de tenensprei­der iedere dag te dragen voor het overgrote deel van de dag, om het meeste effect te behalen op de lange termijn. Een tenensprei­der voorkomt eveneens likdoorns of andere zere plekken tussen de tenen door het drukken van de tenen tegen elkaar als gevolg van de scheefstan­d. Voor ‘s nachts bestaan er nachtspalk­en, die hetzelfde effect beogen als de tenensprei­ders die je overdag kunt dragen. (mens en gezondheid/Foto:

Orthopedie Lier)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname