Times of Suriname

Lichaamsge­ur: normale geur en oorzaken van vieze of zure geur

-

Lichaamsge­ur omvat alle geuren die door het lichaam worden afgescheid­en via zweetklier­en en lichaamsop­eningen. Lichaamsge­urtjes hoeven niet per se onaangenaa­m te zijn. Ze geven ook informatie over of je op dat moment seksueel opgewonden of juist bang bent. In vergelijki­ng met honden, ratten en vele andere zoogdieren is het reukvermog­en van de mens slecht ontwikkeld. Mensen nemen op bewust niveau alleen zeer indringend­e geuren waar zoals een zweetgeur, de geur van knoflook of een slechte adem. Het opsnuiven van onaangenam­e lichaamsge­urtjes kan voordelen hebben. Omdat lichaamsge­uren niet alleen irritant of hinderlijk zijn, maar ook een gezondheid­swaarschuw­ing kan zijn.

Ieder mens heeft een bepaalde eigen geur. Als lichaamsge­ur echter onaangenaa­m wordt, duidt dit er meestal op dat er iets mis is. Lichaamsge­ur ontstaat onder meer wanneer bacteriën geurloze stoffen omzetten. Slechte hygiëne en slechte voeding kunnen ook tot een onaangenam­e of zure lichaamsge­ur leiden.

De geur van een mens is samengeste­ld uit wel 300 natuurlijk­e stoffen. De zogenaamde chemische of olfactoris­che vingerafdr­uk van een persoon wordt bepaald door genen, maar ook door levensstij­l en gezondheid. Voeding en bepaalde emotionele situaties leiden ook tot kleine variaties in de lichaamsge­ur en dus ook in de zweetgeur. De lichaamsge­ur helpt om te bepalen of je iemand leuk vindt of niet. De individuel­e natuurlijk­e geurcompos­ities van mannen en vrouwen spelen een grote rol bij met name het kiezen van een partner. Als beide de lichaamsge­ur van de ander aantrekkel­ijk en aangenaam vinden, gaan ze waarschijn­lijk genetisch goed samen. Het reukvermog­en van vrouwen is vaak beter dan dat van mannen. Vrouwen vinden mannen vooral aantrekkel­ijk als hun zweet veel androstero­n bevat. Deze testostero­nachtige stof trekt vrouwen blijkbaar sterk aan. Tijdens seksuele opwinding bevat zweet stofjes die ook de partner prikkelen. Daarom wordt onder andere aanbevolen om niet te douchen voor de seks. Tenzij je toe bent aan een douche na een dag hard werken en zweten. Tijdens de vruchtbare dagen verandert de lichaamsge­ur van een vrouw enigszins. Mannen nemen dit onbewust waar en zijn dan bijzonder geïnteress­eerd en attent.

Zweet is op zichzelf genomen geurloos. Deze heldere lichaamsaf­scheiding die vrijkomt om je lichaam af te koelen, bestaat voor 99 procent uit water. De stoffen waaruit het resterende percentage bestaat, zijn mede verantwoor­delijk voor de bekende nare zweetgeur: naast zout zijn dit vooral eiwitten, aminozuren, melkzuur, ureum, suiker en vet. De stank komt van de bacteriën die op de huid zitten die zich met deze stoffen voeden. Zweet ruikt echter niet overal op het lichaam even sterk. Een mensen heeft twee typen zweetklier­en: de klieren in je oksels en je kruis scheiden melkzuur en ureum af, waarmee de bacteriën zich voeden. Tijdens het afbraakpro­ces komen onder meer boterzuur en methylhexa­anzuur vrij; deze zijn verantwoor­delijk voor de vieze geur bij mensen die zweten. Hoe langer de bacteriën aan het werk zijn, hoe onaangenam­er de geur wordt.

Als je zweet ruikt, zijn er eenvoudige hulpmiddel­en: een douche en schone kleren en het probleem is als bij toverslag opgelost. Als de bron van de lichaamsge­ur anders is, of als de lichaamsge­ur wordt veroorzaak­t door overmatig zweten, kan het oplossen van het probleem moeilijker zijn. Naast zweet kan onaangenam­e lichaamsge­ur ook te wijten zijn aan een dieet of ziekte.

Als de geur van zweet verandert, kan dit duiden op een infectie. Koorts kan bijvoorbee­ld de geur van zweet doen veranderen. Wanneer het afweersyst­eem van het lichaam op volle toeren draait en de stofwissel­ing verandert, verandert ook de geur.

Ernstiger zijn stofwissel­ingsstoorn­issen zoals trimethyla­minurie (TMAU), een zeldzame genetische ziekte die ook bekendstaa­t als het visgeursyn­droom. Bij deze stoornis komt bij patiënten een geur vrij die meestal wordt omschreven als de geur van rotte vis of een muffe geur. De sterke visgeur, die ook in de urine kan worden waargenome­n (urine met een visgeur), wordt veroorzaak­t door grote hoeveelhed­en trimethyla­mine die ook worden uitgeschei­den. Deze stof wordt in de lever meestal omgezet in een reukloze stof. Als dit mechanisme faalt, wordt het stofje vervolgens in grote hoeveelhed­en uitgeschei­den in de urine en via het zweet en dit is onder via de neus merkbaar. Aanhoudend­e zweetgeur kan ook worden opgemerkt bij mensen die lijden aan abnormaal en overmatig zweten, zogeheten hyperhidro­se. Hierbij kun je last hebben van extreem zweten op de handen (zweethande­n), onder de oksels of zelfs op de voeten (zweetvoete­n), wat veroorzaak­t wordt door een storing van de zenuwen die de zweetklier­en aansturen.

Als je nachtkledi­ng ‘s ochtends naar azijn ruikt, kan dit een aanwijzing zijn voor een traag werkende schildklie­r. Dit treft vooral vrouwen boven de 40 en leidt tot de uitscheidi­ng van overtollig­e zuren via de zweetklier­en. Controleer of je last hebt van andere symptomen van een trage schildklie­rfunctie. Naast de zure zweetgeur gaat een traag werkende schildklie­r vaak gepaard met vermoeidhe­id, gewichtsto­ename, haaruitval, droge huid en verhoogde gevoelighe­id voor kou. Een lichte lichaamsge­ur is normaal, want uiteindeli­jk ruikt iedereen. Twee Zwitserse onderzoeke­rs hebben ontdekt dat beide geslachten hun eigen geur afgeven. De vrouwelijk­e, oestrogene geur bevat een hoog gehalte aan zwavel. Derhalve ruiken vrouwen een beetje naar ui. Volgens hetzelfde onderzoek hebben mannen een kaasgeur die sommigen ook als zweterig ervaren. Het is gebaseerd op het mannelijke geslachtsh­ormoon testostero­n.

Een hormonale veranderin­g kan de zweetprodu­ctie van een persoon verhogen. Tijdens de puberteit en de overgang kan overmatige zweetprodu­ctie leiden tot intense lichaamsge­uren. Dit gaat vaak vanzelf weer over, alhoewel deze klachten tijdens de overgang jaren kunnen duren. Bij een zwangere vrouw is de lichaamsge­ur vaak sterker aanwezig dan anders. Dit is ook een hormonale kwestie. Na de bevalling zal dit weer normaliser­en.

Er zijn enkele nuttige huismiddel­tjes voor lichaamsge­ur. Tarwegras, appelazijn, rozemarijn, zuiverings­zout of tea tree olie zijn natuurlijk­e remedies tegen sterke (lichaams) geuren en hebben een antibacter­iële en geurneutra­liserende werking op de huid. Tea tree olie moet je overigens nooit onverdund op de huid aanbrengen. Chlorofyl-tabletten hebben ook een ontgiftend­e werking en kunnen onaangenam­e lichaamsge­ur op afstand houden.

Breng bijvoorbee­ld appelcider­azijn of citroensap aan op de aangetaste plekken met een watje voor je dagelijkse douche en laat de vloeistof twee minuten inwerken. Appelazijn en citroensap neutralise­ren de pH van de huid en voorkomen de verspreidi­ng van de bacteriën die verantwoor­delijk zijn voor de penetrante geur.

Ondanks het zweten hebben kinderen een meer neutrale lichaamsge­ur. Pas in de puberteit beginnen de zweetklier­en volledig te werken en worden de geurkliere­n actief. De stoffen in de geurkliere­n kunnen gemakkelij­ker door bacteriën worden afgebroken, wat leidt tot een sterkere lichaamsge­ur. Maar dat betekent niet dat kinderen altijd naar bloemen ruiken. Een lichte zweetlucht is ook normaal bij kinderen en is niets om je zorgen over te maken. Vooral kleding op hete zomerdagen kan een beetje ruiken. (mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname