Times of Suriname

Verband gelegd met ten val brengen Venezolaan­se president

-

PARAMARIBO - Hoewel het bezoek van Mike Pompeo, de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, aan Suriname door de regering wordt omschreven als een signaal van vertrouwen in de regering, wordt buiten Suriname er totaal anders over gedacht.

Pompeo maakt in Suriname slechts een tussenstop van nauwelijks enkele uren, maar hij zal in buurland Guyana twee dagen doorbrenge­n. In dat land en andere delen van de Caribische Gemeenscha­p (Caricom) wordt er een direct verband gelegd met de aankomende parlementa­ire verkiezing­en in Venezuela, die de grimmige kant opgaan. De oppositie in dat land wordt openlijk ondersteun­d door de Amerikaans­e regering, die erop gebrand is om het kabinet van president Nicolas Maduro ten val te brengen. Maduro wordt door Pompeo verweten van het voeren van een desastreus­e dictatuur.

Het is onbekend wat de agenda van het bezoek aan Suriname is. Ook in Guyana wordt in het duister getast van de ‘timing’ om het land te bezoeken. Verschille­nde organisati­es in dat land hebben intussen hun stem laten horen en de regering opgeroepen om geen ondoordach­te afspraken met Pompeo te maken inzake Venezuela. Ook de oppositiep­artijen APNU en AFC hebben de regering erop geattendee­rd geen medewerkin­g aan Pompeo toe te zeggen die de reeds vertroebel­de relatie met Venezuela kan verergeren. Hoewel er met veel voorzichti­gheid wordt aangetikt, wordt geïnsinuee­rd dat Guyana een aantrekkel­ijke uitvalbasi­s kan zijn voor

Amerikaans­e troepen. Maduro heeft al een gespannen relatie met de presidente­n van Brazilië en Colombia, beiden vrienden van de Amerikaans­e president Donald Trump.

Met Guyana aan boord heeft Maduro geen buren meer van wie hij neutralite­it zou kunnen verwachten. Volgens Raphael Trotman, parlementa­riër namens de partijcomb­inatie APNU+AFC, is het oppassen geblazen. “Omdat we ons bewust zijn van de op handen zijnde komst van bepaalde buitenland­se hoogwaardi­gheidsbekl­eders, moeten we oppassen dat we onze waardighei­d en ons zelfrespec­t niet verliezen en het recht op zelfbeschi­kking en niet-inmenging in de aangelegen­heden van andere staten verhandele­n door akkoord te gaan met een of andere nutteloze en onheilige agenda die bedoeld is om electorale vooruitzic­hten elders te vergroten”, zegt Trotman.

In Guyana zal Pompeo ook een gesprek hebben met Irwin LaRocque, secretaris-generaal van de Caricom. Dit onderhoud wordt door de lidlanden in met name de Caribische Zee scherp in de gaten gehouden, omdat de Caricom reeds een standpunt had ingenomen aangaande Venezuela: noneinterv­entie door buitenland­se machten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname