Times of Suriname

“Verder denken dan het winnen van de volgende verkiezing­en”

Santokhi:

-

PARAMARIBO - Het beleid en het aankomende pakket aan economisch­e maatregele­n zijn niet populistis­ch en zeker niet afgestemd op het winnen van de volgende verkiezing­en. Dit zegt president Chandrikap­ersad Santokhi. Het staatshoof­d zegt dat het de hoogste tijd is om duurzame projecties te maken, die duurzame oplossinge­n brengen in de vele problemen waarmee het land te kampen heeft. Dit zal ook het uitgangspu­nt moeten zijn van de Sociaal Economisch­e Raad (SER), die sinds deze week aan de slag is gegaan. Dat het geen makkelijke weg zal zijn wordt onderkend, maar het is een gedurfde stap die genomen moet worden.

“Deze regering denkt aan een breed gedragen beleid gericht op het realiseren van welvaart een welzijn. Niet alleen voor deze generatie, maar voornameli­jk de volgende generatie en onze kinderen en kleinkinde­ren. Die moeten het goed hebben”, zegt het staatshoof­d. Het maken van beleid met als doel in het zadel te blijven bij de komende verkiezing­en kwalificee­rt hij als kortzichti­gheid en een kortetermi­jnvisie. “Bij elke verkiezing rekent de burger onverbidde­lijk af. Dit maakt dat vele politici en beleidsmak­ers de noodzakeli­jke structurel­e maatregele­n en duurzame maatregele­n niet durven te nemen, en het liefst beleid maken met weinig zekerheden en een beperkte visie. Kortetermi­jnmaatrege­len, noem ik dat. Beleid dat de noodzakeli­jke duurzame maatregele­n uit de weg gaat. Beleid dat alleen gericht is op het winnen van de volgende verkiezing.”

Van de SER wordt verwacht dat hij het werk onder de schouders zet en regelmatig bij elkaar komt om over de voorgenome­n maatregele­n van de regering te deliberere­n. Het staatshoof­d denkt aan meer dan slechts een tripartiet overleg met het bedrijfsle­ven en de vakbond. De SER kan een doorslagge­vend denktank zijn met voldoende maatschapp­elijk draagvlak. “U krijgt alvast het pakket van maatregele­n wat de regering al voorbereid heeft om direct daarover in dialoog te gaan en dat goed door te praten en de regering te adviseren over de te nemen maatregele­n uitgezet op een tijdlijn, waarbij we zeker zullen weten dat we de economie binnen korte tijd weer kunnen ordenen. Tegelijker­tijd zijn we ervan bewust dat het realiseren van deze visie niet eenvoudig zal zijn. Er zullen grote groepen zijn die primair de eigen belangen zullen willen waarborgen, zonder inzicht te hebben in een breder maatschapp­elijk belang.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname