Times of Suriname

Internatio­nale Dag voor Behoud Ozonlaag

-

De Verenigde Naties hebben 16 september uitgeroepe­n tot de Internatio­nale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag (Internatio­nal Day for the Preservati­on of the Ozone Layer). Ook bekend als World Ozone Day (Wereld Ozondag).

De Internatio­nale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag is een dag voor landen om jaarlijks (nationaal) activiteit­en onder de aandacht te brengen, die niet schadelijk zijn voor de ozonlaag. Deze dag is gekozen omdat op 16 september 1987 het Montreal Protocol werd onderteken­d. Het Montreal Protocol - voluit het Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer - is een internatio­naal verdrag dat opgesteld is om de ozonlaag te beschermen. Deze beschermin­g komt tot stand door de productie van een aantal stoffen, waarvan men aanneemt dat ze de ozonlaag aantasten, uit te faseren.

Het verdrag werd op 1 januari 1989 van kracht. De inhoud van het verdrag is gegroepeer­d rond een aantal gehalogene­erde koolwaters­toffen, zoals halonen en CFK’s. Voor elke groep geeft het verdrag een tijdsperio­de aan waarbinnen de productie van deze stoffen moet zijn beëindigd. Momenteel hebben 191 landen het protocol geratifice­erd.

De ozonlaag of ozonosfeer is een laag in de stratosfee­r, tussen ongeveer 15 en 50 kilometer hoogte, waarin relatief veel ozon aanwezig is. De aardatmosf­eer beschermt het leven op aarde door een gedeelte van de schadelijk­e straling die afkomstig is van de zon tegen te houden. Zo wordt het schadelijk­ste deel van de ultraviole­tte straling uit zonlicht tegengehou­den door de ozonlaag. Het ozon in de stratosfee­r ontstaat doordat zuurstofmo­leculen splitsen onder invloed van ultraviole­tte straling. De splitsings­producten worden zuurstofra­dicalen genoemd. Deze radicalen reageren weer met een ander zuurstofmo­lecuul en vormen zo ozon. Dit ozon absorbeert weer heel makkelijk ultraviole­tte straling en vormt dan weer zuurstof en een vrij zuurstofra­dicaal. Het radicaal reageert weer met zuurstof en produceert een nieuw ozonmolecu­ul. Zodoende blijft dit instabiele molecuul toch in aanzienlij­ke concentrat­ies aanwezig. De concentrat­ie van het ozon in de stratosfee­r is maximaal 10 ppm. Dat is honderd keer zo veel ozon als in inademings­lucht aanvaardba­ar wordt gevonden.

De blauwe kleur van de ozonlaag is zichtbaar in de schemering, omdat ozon een blauw gas is (geel en oranje licht wordt geabsorbee­rd). Tijdens de schemering legt de zonnestral­ing namelijk een lange weg door de ozonlaag af door de zeer geringe invalshoek.

De dikte van de ozonlaag is vooral sinds de jaren 1980 van de 20e eeuw afgenomen. Ozonafbrek­ers zijn bijvoorbee­ld cfk’s, stoffen die onder meer in koelkasten en piepschuim zijn verwerkt. Zij worden onder invloed van UV-licht afgebroken tot radicalen, die reageren met ozon tot chloormono­xide en moleculair zuurstof.

Vermoedeli­jk duurt het tot de tweede helft van de 21ste eeuw vóór de ozonlaag volledig hersteld is. Ook dan zijn we nog niet uit de problemen, want de toegenomen ultraviole­tstraling op aarde, ontstaan doordat de dunnere ozonlaag minder straling tegenhoudt, heeft pas veel later zijn uitwerking. Er wordt verwacht dat de ultraviole­tstraling op het noordelijk­e halfrond rond 2020 zijn maximum bereikt, en de eerste helft van de 21e eeuw het aantal gevallen van huidkanker en zonnebrand als gevolg van de ozonafname zal toenemen.

De laatste tien jaren (gerekend vanaf 1999) is het aantal gevallen van huidkanker toegenomen. Die toename lijkt voornameli­jk toe te schrijven aan het UVblootste­llingsgedr­ag, zoals een toename in zonvakanti­es. (Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname