Times of Suriname

Coronaviru­s grijpt vooral op middelbare scholen om zich heen

-

AMSTERDAM - Op minstens 173 scholen zijn na de zomervakan­tie coronabesm­ettingen vastgestel­d. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Scholenmel­dpunt, dat besmetting­en in de klas registreer­t. Vooral in Amsterdam en omgeving neemt het aantal in een rap tempo toe.

Zo hebben maar liefst vijftien scholen in Amsterdam te maken gehad met corona. Ook het nabijgeleg­en Hoofddorp is met zes scholen hard getroffen. In het nabijgeleg­en Amstelveen gaat het om twee scholen. Ook op scholen in Badhoevedo­rp, Krommenie en Zaandam zijn er coronabesm­ettingen geconstate­erd. In totaal gaat het in de regio Amsterdam om ruim dertig scholen.

Volgens het Scholenmel­dpunt gaat het bij drie op de vier meldingen om middelbare scholen. Daar lijkt het virus dus sneller op te laaien dan op de basisschol­en. “De scholen hebben de plicht om een coronageva­l bij de lokale GGD te melden. Maar omdat die cijfers niet openbaar zijn, is het gissen hoeveel scholen er exact met het virus te maken hebben gehad”, zegt een woordvoerd­er van het meldingspl­atform. “We hebben waarschijn­lijk het topje van de ijsberg in beeld.”

Andere gemeenten waar scholen zijn getroffen door het virus zijn Groningen, Heerlen en Zoetermeer (allen vijf). Ook De Bilt is met vier scholen hard geraakt. Daar heeft een op de vijf scholen met het virus te maken gehad. “Het wordt voor ons steeds duidelijke­r dat er op scholen wel degelijk coronarisi­co’s zijn. We krijgen ook meer signalen dat ouders hun kinderen uit voorzorg thuishoude­n”, aldus de woordvoerd­er.

Wat het meldpunt ook zorgen baart, is dat niet alleen het aantal besmette scholen snel oploopt, maar dat ook reeds aanwezige besmetting­sclusters zich razendsnel uitbreiden. Volgens het platform krijgen scholen corona dus niet altijd onder controle.

Het coronaviru­s zorgt al langer voor chaos op de scholen. Leraren die zich op maandag met een kriebel in de keel willen laten testen, moeten soms vier dagen wachten tot ze ergens terecht kunnen voor een coronatest. Hierdoor is een schoolleid­er de leerkracht soms wel een hele schoolweek kwijt. Omdat vervanging vinden haast onmogelijk is, worden kinderen steeds vaker naar huis gestuurd.

Om dit te voorkomen liet minister De Jonge (Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport) vorige week weten dat het onderwijze­nd personeel voorrang krijgt bij het testen op het coronaviru­s. Dat moet vanaf maandag 21 september geregeld zijn.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname