Times of Suriname

Leden ‘Extinction Rebellion’ ketenen zich vast aan hek Noordeinde

-

DEN HAAG - De politie heeft gistermidd­ag een einde gemaakt aan een protestact­ie van milieugroe­p ‘Extinction Rebellion’. Een groep van 11 demonstran­ten had zich omstreeks 14.30 uur vastgekete­nd aan het hek van paleis Noordeinde in Den Haag. De troonrede was op dat moment al afgelopen.

In opdracht van de officier van justitie werd er een einde gemaakt aan het protest. De demonstran­ten zijn aangehoude­n wegens baldadighe­id, zo meldde de politie Den Haag. Er wordt een proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Verderop in de stad droegen andere leden van dezelfde actiegroep een ‘Traanrede’ voor. Zij gaven hun versie van de troonrede deze naam, omdat zij de ‘staat van het klimaatbel­eid om te huilen vinden’.

‘Extinction Rebellion’ werd tweeënhalf jaar geleden opgericht in Groot-Brittannië. Een tiental klimaatwet­enschapper­s annex activisten vroeg zich af hoe hun klimaatboo­dschap zo geolied mogelijk aan het volk kon worden verkocht. Het moest een vreedzaam protest worden. Er werden duidelijke doelstelli­ngen geformulee­rd: eerlijkhei­d van de overheid, zelf de schouders eronder zetten en tot slot moeten burgers meebesliss­en, omdat zo een rechtvaard­ig stelsel tot stand zou komen waarvan iedereen profiteert. Het maakt van de actiegroep een ‘booming’ organisati­e. De klimaatact­ivisten hebben de komende dagen meerdere acties gepland. “Onze doelwitten zijn de regering en het bedrijfsle­ven”, liet woordvoerd­er Jelle de Graaf eerder weten aan De Telegraaf.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname