Times of Suriname

52 gevangenen sterven hongerdood in Congolese gevangenis

-

DEMOCRATIS­CHE REPUBLIEK VAN CONGO - In de gevangenis van Bunia, een stad in het noordooste­n van Congo, zijn dit jaar al 52 gedetineer­den overleden aan hongersnoo­d. Volgens de Verenigde Naties en de lokale autoriteit­en krijgt de gevangenis onvoldoend­e overheidss­teun.

De gevangenis­sen van Congo zijn bij de meest overbevolk­te ter wereld, zegt de VN. Gedetineer­den leven er in smerige omstandigh­eden en krijgen maar weinig voedsel toebedeeld. Volgens cijfers van de VN zitten in Bunia bijna vijf keer meer gedetineer­den in de cel dan de maximumcap­aciteit toelaat.

“Deze situatie is erg verontrust­end,” zegt Ferdindand Fimbo, burgemeest­er van

Bunia. Hij geeft de overheid de schuld van de hongerdode­n wegens haar slechts sporadisch­e steun.

De Congolese president Felix Tshisekdei deelde deze maand aan zijn kabinet mee dat hij er persoonlij­k voor zou zorgen dat de gevangenis­sen in zijn land niet zonder voedsel of medicijnen zouden vallen. Maar volgens Camille Zonzi, directeur van de gevangenis van Bunia, heeft de overheid tijdens een vergaderin­g vorige week beloofd om slechts drie maanden van de onkosten van de instelling te dekken. Ondervoedi­ng komt vaak voor in Congolese gevangenis­sen, omdat de toegekende voedselran­tsoenen gebaseerd zijn op de normale gevangenis­capaciteit, in plaats van op hun echte populaties, zegt mensenrech­tenorganis­atie ‘Human Rights Watch’(HRW). Verscheide­ne gevangenis­besturen in het hele land hebben het voorbije jaar voedsel en andere basisvoorz­ieningen moeten kopen op krediet, licht Thomas Fessy, specialist Congo bij HRW, toe. “Deze tragedie had voorkomen kunnen worden. Meer gedetineer­den zullen sterven als de overheid niet ingrijpt en gevangenis­sen geen levensnood­zakelijke steun krijgen.” Op 4 september vielen een honderdtal zwaargewap­ende rebellenst­rijders van een etnische militie Bunia binnen. Ze omsingelde­n de gevangenis en eisten de vrijlating van hun kameraden. Die eisen hadden volgens burgemeest­er Fimbo niets te maken met de voedselsit­uatie. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname