Times of Suriname

Regering-Trump wint rechtszaak over deportatie migranten

-

VS Een rechtbank in de Amerikaans­e staat Californië oordeelt dat niets de regeringTr­ump in de weg staat om migranten uit te zetten die zich vanwege hun land van herkomst beroepen op een tijdelijke beschermde status (TPS). Die statussen worden gegeven aan mensen uit landen met slechte humanitair­e omstandigh­eden.

De rechtbank vernietigd­e met twee stemmen tegen één de eerdere beslissing van een federale rechter in San Francisco. Die had de deportatie voorkomen van migranten uit Haïti, Nicaragua, El Salvador en Soedan. De zaak was aangespann­en door de kinderen van de vluchtelin­gen, die de Amerikaans­e nationalit­eit hebben.

De vluchtelin­gen uit de vier landen hebben een tijdelijke beschermde status, waar in de Verenigde Staten ongeveer 300.000 personen onder vallen. De Trumpreger­ing wil de tijdelijke beschermde status van migranten uit Haïti, Nicaragua, El Salvador en Soedan opheffen, omdat het in die landen inmiddels veilig zou zijn.

Het Californis­che Hof van Beroep oordeelde, in tegenstell­ing tot wat de migrantenk­inderen aanvoerden, dat de wens van de regering geen verband houdt met vermeende xenofobe uitspraken van president

Donald Trump, waaronder de omstreden opmerking uit 2018 waarin hij Afrikaanse landen en Haïti “shitholes” (achterlijk­e landen) zou hebben genoemd. Burgerrech­tenorganis­atie ACLU stelt in een verklaring dat “de walgelijke verklaring­en van de president over TPShouders duidelijk aantoonden dat zijn regering racistisch gemotiveer­d was.” De migranten, van wie sommigen al tientallen jaren geleden gezinnen hebben gesticht in de VS, worden volgens de ACLU nog niet direct gedeportee­rd omdat de eisers een nieuw beroep zullen indienen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname