Times of Suriname

Raketten afgevuurd op VS-ambassade in Irak, bomauto ontploft aan Britse ambassade

-

IRAK In Irak zijn in 24 uur drie afzonderli­jke westerse doelen aangevalle­n. Het gaat volgens ingewijden om bomaanslag­en op officiële voertuigen en een raketaanva­l op de ambassade van de Verenigde Staten in hoofdstad Bagdad. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffe­rs.

Er ontplofte gisterocht­end een bom bij een voertuig van de Britse ambassade. Dat gebeurde vlakbij de zwaarbevei­ligde Groene Zone met diplomatie­ke posten, zegt een bron. Ook zouden ‘s nachts twee raketten zijn afgevuurd op de Amerikaans­e ambassade in dat gebied. De projectiel­en zouden uit de lucht zijn geschoten.

Onbekende aanvallers hadden het enkele uren eerder ook al voorzien op een militair konvooi van de door de VS geleide militaire coalitie. Bij de voertuigen gingen volgens het Iraakse leger twee explosieve­n af.

Het is al jaren onrustig in Irak, waar de VS in 2003 het regime van de soennitisc­he dictator Saddam Hoessein omverwierp­en. Later liepen de extremiste­n van Islamitisc­he Staat een aanzienlij­k deel van het land onder de voet. Die zijn inmiddels teruggedre­ven, onder meer met steun van het westen en milities die nauwe banden hebben met buurland Iran.

In het land wordt sinds vorig jaar ook op grote schaal gedemonstr­eerd tegen corruptie en de politieke elite.

Hooggeplaa­tste functionar­issen zeggen tegen AFP dat ze de recente aanvallen zien als een reactie op de hervorming­sagenda van de nieuwe premier Mustafa alKadhimi. Die wil werk maken van de strijd tegen corruptie. Sommige groepen zouden vrezen dat zij daardoor inkomsten gaan mislopen. De aanvallen op westerse doelen zouden bedoeld zijn om de regering onder druk te zetten. (HLN)

 ??  ?? De zwaar bewaakte VS-ambassade in Bagdad. (Foto: HLN)
De zwaar bewaakte VS-ambassade in Bagdad. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname