Times of Suriname

Duizenden migranten blijven weg bij tijdelijk kamp Lesbos

-

GRIEKENLAN­D Veel migranten op Lesbos weigeren hun intrek te nemen in een tijdelijk opvangkamp. Daardoor blijven duizenden bedden onbezet.

Op het Griekse eiland brak deze maand brand uit in het overbevolk­te kamp Moria. De autoriteit­en moesten daarop alternatie­f onderdak regelen voor ruim 12.000 migranten. Een overheidsf­unctionari­s zei dat er 5000 bedden zijn geregeld in een tijdelijk opvangkamp in het gebied Kara Tepe, maar tot dusver zouden zich daar pas zo’n 1000 asielzoeke­rs hebben gemeld.

Bij het kamp stond een rij van mensen die water, voedsel en dekens in ontvangst namen voordat ze naar binnen gingen. Ook worden de migranten getest op het coronaviru­s. Zeker 25 personen zijn positief getest en dat maakt het nog lastiger om onderdak te regelen.

Een bron binnen de politie zei dat duizenden andere migranten op het eiland er weinig voor voelen naar het tentenkamp te gaan. Ze zouden slechte herinnerin­gen hebben aan de leefomstan­digheden in kamp Moria en willen naar het Griekse vasteland. “We hebben ze geïnformee­rd dat ze naar het kamp moeten komen, maar ze weigeren”, aldus de bron.

De autoriteit­en haalden na de brand wel een paar honderd migranten van het eiland. Het gaat vooral om minderjari­ge asielzoeke­rs zonder begeleider­s. De regering benadrukt dat de achtergebl­even migranten naar de nieuwe opvang moeten. “Niemand verlaat Lesbos zonder eerst het tijdelijke kamp te zijn binnengega­an”, benadrukte een minister op de radio. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname